Dostupni linkovi

Kon: Ponovo preteća epidemiološka situacija u Beogradu


Dr Predrag Kon

Član Kriznog štaba Vlade Srbije za borbu protiv korona virusa, epidemiolog Predrag Kon napisao je na Fejsbuku da je situacija u Beogradu „ponovo preteća“ i da će uskoro "najverovatnije biti nekih zabrana".

Kon, koji je inače na godišnjem odmoru, poručio je na Fejsbuku da se "zbog povratka studenata svojim kućama u julu pretnja može proširiti po čitavoj Srbiji“.

Na kritike da je do pogoršanja situacije i skoka broja novozaraženih došlo posle fudbalskog derbija Partizan – Crvena Zvezda, održanog 10. juna, Kon kaže da novooboleli ne daju podatak da su bili na derbiju.

"Bar meni nije poznato", napisao je on, i dodao da iz Crne Gore stižu podaci da je "preko deset njihovih novoobolelih mlađih ljudi bilo u Beogradu na derbiju".

"Nakon pojave virusa u studentskim domovima, ali i na privatnim žurkama, pojedinim radnim kolektivima dolazilo je do utvrđenog prenosa virusa kada su se zaista otkrivali brojni asimptomatski slučajevi među kontaktima sa obolelim. Vrlo je veliki broj dnevnih pregleda sumnjivih slučajeva na Infektivnoj klinici u Beogradu", navodi član Kriznog štaba.

On podseća da nikada nije prestala obaveza poštovanja fizičke distance na javnim skupovima i da treba kazniti klubove koji to nisu sproveli tokom utakmica.

Za širenje virusa među studentima kaže da je odgovorna "naša trapavost i usporenost".

Kon kaže da vanrednog stanja više nema, niti će ga biti jer Srbija to ne može finansijski da izdrži i u tom smislu ne treba da se poredi sa zapadnoevropskim državama poput Nemačke ili Francuske.

"Da može da se bude disciplinovan… pokazuju stariji. Više nikada (ako se budem pitao) neće najstarija generacija biti zatvorena, osim onih koji su u kolektivima za negu starih jer nema drugog rešenja", istakao je Kon.

Dodaje da policijski čas više neće biti neophodan za stariju generaciju, ali da je sasvim suprotno kada je mlađa generacija u pitanju.

"Nekih zabrana će najverovatnije uskoro biti, na primer zabrane poseta bolnicama. Biće verovatno i nekih obaveznosti (na primer nošenje maski u javnom prevozu ili još u prodavnicama). Najosnovnije je da se propisane mere sprovode. Ako se ne sprovode moraće da bude kažnjavanja. Bar je to moje mišljenje", napisao je Kon.

Epidemiolog objašnjava da Srbija nikada nije prihvatila takozvani švedski model, ali je činjenica da se trenutno uz pogoršanje situacije dešava i prokužavanje, što, kako kaže, vrlo sporo povećava kolektivni imunitet.

Ministarstvo zdravlja je 21. juna objavilo da je za 24 časa u Srbiji preminula jedna osoba od posledica zaraze korona virusom, a da je virus potvrđen kod 91 osobe.

Broj žrtava od početka epidemije u Srbiji je 261,a ukupno je potvrđeno 12.894 slučaja infekcije.

XS
SM
MD
LG