Dostupni linkovi

Južna Koreja poziva Severnu da ne šalje letke u jeku visoke napetosti


Seul

Južna Koreja pozvala je danas svog severnog suseda da odustane od plana slanja propagandnih letaka na granici, posle izjava Severne Koreje da je spremna da pošalje 12 miliona letaka u najvećoj takvoj psihološkoj kampanji protiv južnog rivala.

Neprijateljstva na Korejskom poluostrvu porasla su naglo prošle nedelje kada je Severna Koreja digla u vazduh međukorejsku kancelariju za vezu na svojoj teritoriji na granici sa Južnom Korejom iz besa što Južna Koreja šalje letke protiv nje.

Severna Koreja je saopštila da će poslati propagandne letke i preduzeti druge korake da poništi dogovore iz 2018. namenjene da se ublaže vojne tenzije na granici.

Portparol Ministra ujedinjenja Južne Koreje Joh Sangki rekao je novinarima da Sever mora da prekine planove za slanje letaka protiv Seula koji, kako je dodao "ne pomažu uopšte u međukorejskim odnosima", prenosi Beta pozivajući se na AP.

Ranije Severna Koreja je saopštila da je napravila 12 miliona propagandnih letaka koje će poslati ka Južnoj Koreji pomoću 3.000 balona i na druge načine.

"Naš plan slanja letaka protiv našeg neprijatelja predstavlja erupciju nepresušnog besa celog naroda i celog društva. Vreme za uzvratnu kaznu se približava", prenela je severnokorejska novinska agencija KCNA.

Neki posmatrači kažu da vremenski uslovi nisu povoljni za Severnu Koreju da šalje balone u Južnu tako da bi umesto toga mogla da koristi dronove za prenos tog materijala. Po njima ovaj propagandni potez bi mogao da podstakne sukobe dve Koreje jer Južna Koreja mora da odgovori na ulazak dronova na svoju teritoriju.

Jedan južnokorejski aktivista je nedavno rekao takođe da će baciti oko milion letaka preko granice oko četvrtka, 70. godišnjice početka Korejskog rata vođenog od 1950-53 ali su južnokorejski zvaničnici najavili da će zabraniti civilnim aktivistima takve akcije.

XS
SM
MD
LG