Dostupni linkovi

Pooštrene mere u Rožajama, najveći broj zaraženih uvezen iz Srbije 


Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti (NKT) u subotu je odlučilo da pooštri mjere u Rožajama i saopštilo da je najmanje 26 od 31 slučaja aktivnih infekcija korona virusom direktno uvezeno iz Srbije ili se raširilo preko građana Crne Gore koji su u proteklih deset dana protivzakonito boravile u Srbiji.

"Dvanaest aktivnih slučajeva su rezultat importacije od strane osoba koje su u Beogradu bile na fudbalskoj utakmici Crvena Zvezda - Partizan, dok je 14 aktivnih slučajeva rezultat importacije od strane građana Rožaja koji su protivzakonito boravili u Tutinu. Tri slučaja se još uvijek epidemiološki istražuju, a dva su rezultat importacije od strane vozača u tranzitu kroz Crnu Goru", navodi se u saopštenju.

BLOG UŽIVO O KORONA VIRUSU

Kako je najavljeno, policija će pojačati nadzor osoba kojima je propisana mjera samoizolacije kako bi bila spriječena mogućnost daljeg širenja virusa.

"NKT još jednom upozorava da se Crna Gora nalazi u situaciji kada bije bitku za dalje očuvanje javnog zdravlja uz istovremeno sprovođenje mjera čiji je cilj oživljavanje crnogorske ekonomije i očuvanje radnih mjesta. Stoga svako nepoštovanje propisanih mjera predstavlja direktan atak na nacionalne interese, i to pogotovo na vitalne nacionalne interese kao što su očuvanje javnog zdravlja i obnova naše ekonomije", dodaje se u saopštenju.

NKT je odlučio da se zatvori granični prelaz Vuča – Godovo na putnom pravcu Rožaje (Crna Gora) – Tutin (Srbija). U Rožajama se zabranjuju sva javna okupljanja, slavlja i grupisanja više od dvije osobe izuzev članova istog domaćinstva. Mjera uključuje svadbene svečanosti i maturske proslave.

Uvodi se obaveza nošenja zaštitnih maski i na otvorenim javnim površinama (pored mjere obaveznog nošenja maski u zatvorenom prostoru koja važi za cijelu Crnu Goru), vjerski obredi obavljaju se bez prisustva građana i sahrane se obavljaju u krugu porodice", kaže se u saopštenju.

Odlučeno je da vojska, policija i nadležne inspekcije pojačaju kontrolu državne granice a građanima Rožaja se preporučuje da bez velike potrebe ne napuštaju teritoriju opštine.

XS
SM
MD
LG