Dostupni linkovi

Granice Crne Gore zatvorene za državljane Srbije i još 11 evropskih država


Granični policajac u Crnoj Gori s maskom na licu

Granice Crne Gore će nadalje biti zatvorene za državljane Srbije i još 11 država Evrope, saopštilo je Nacionalno koordinaciono tijelo za borbu protiv zaraznih bolesti te zemlje(NTK).

Pored Srbije, u Crnu Goru do daljnjeg neće moći državljani Sjeverne Makedonije, Španije, Francuske, Belgije, Velike Britanije, Moldavije, Portugala, Sjeverne Irske, Bjelorusije, Rusije i Švedske.

Države čiji rezidenti mogu ući u Crnu Goru isključivo uz negativan rezultat PCR testa na SARS-CoV-2 akreditovane laboratorije, star ne više od 48 sati su: Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Turska, Izrael, Poljska, Rumunija, Italija i Ukrajina.

Iz ostalih zemalja, kao što su Njemačka, Švajcarska Austrija, Holandija, Češka, Slovačka, Hrvatska, Slovenija dozvoljen je nesmetan ulazak u Crnu Goru.

NTK je formiralo, kako je rečeno, tri liste država zavisno od broja aktivnih i novih slučajeva infekcije korona virusom, trenda kretanja broja inficiranih osoba i ukupnog odgovora određene države na pandemiju.

„Posebno je analizirana epidemiološka situacija u Srbiji. Jednoglasno je zaključeno da odluka o otvaranju prema Srbiji može biti donijeta tek nakon što bude poznat zdravstveni ishod nedavnog sportskog događaja u Beogradu na kojem je dopušteno prisustvo desetina hiljada gledalaca čime je proizveden visoki epidemiološki rizik“, saopšteno je iz NKT.

Inače, nedavno je u Beogradu odigrana fudbalska utakmica Partizan- Crvena Zvezda, kojoj je prisustvovao veći broj građana Crne Gore koji su u Srbiju ušli preko Bosne i Hercegovine i istim putem se vratili, te nisu prijavili svoj boravak u Srbiji.

Tako je nikšićka policija podnijela nadležnom tužiocu krivičnu prijavu protiv tri osobe zbog sumnje da su počinili krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijane opasne zarazne bolesti.

„Policija je provjerama utvrdila da su se ova lica iz Republike Srbije preko Bosne i Hercegovine vratili u Crnu Goru i nijesu prijavila nadležnima da su boravila u Srbiji", saopšteno je iz Uprave policije.

„Rezultati epidemioloških i bezbjednosnih provjera ukazuju da je nakon gotovo trideset dana u kojima u Crnoj Gori nije bilo potvrđenih slučajeva infekcije virus ponovo importovan i to neodgovornošću pojedinaca. Time nije samo narušeno javno zdravlje već su ugroženi naša ekonomija i nacionalni interes crnogorske države", navedeno je u saopštenju NKT.

Sve navedene mjere stupaju na snagu u nedjelju, 21. juna u ponoć.

Infekcije korona virusom su u Crnoj Gori reaktivirane, jer je u pet dana otkriveno 13 slučajeva, pa je Vlada Crne Gore naložila ponovno nošenje maski u zatvorenim javnim prostorima. Prethodno je, 2. juna, Vlada u Podgorici ukinula stanje epidemije jer 28 dana nije bilo nijednog slučaja infekcije.

Crna Gora: Kraj epidemije
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:03:25 0:00

XS
SM
MD
LG