Dostupni linkovi

Institutu za javno zdravstvo RS vraćen novac za pokretnu bolnicu 


Od ugovorene bolnice stigao je samo šator, ilustracija

Kompanija "Balkan Global" koja je trebala isporučiti pokretnu bolnicu Republici Srpskoj, uplatila je na račun Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske ostatak novca, čime je vraćen cijelokupni iznos, poručio je vršilac dužnosti direktora Instituta Branislav Zeljković.

“Balkan Global” je na račun Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske 4. juna uplatio dva miliona KM (oko milion eura).

Odluku o nabavci pokretne bolnice za smještaj zaraženih korona virusom Vlada Republike Srpske je donijela, po hitnom postupku, bez raspisivanja javnog tendera.

Ministarstvo finansija RS je za nabavku te bolnice obezbijedilo sredstva iz budžeta Republike Srpske u iznosu od 4.287.880,00 KM sa PDV-om (oko 2,2 miliona eura).

Inače, Republički štab za vanredne situacije, 24. marta 2020. godine, donio je Zaključak o nabavci pokretne bolnice i zadužio Institut za javno zdravstvo da sprovede proceduru nabavke.

Pokretna bolnica je trebala biti površine 6.000 kvadrata sa 500 bolničkih kreveta i svom pratećom opremom. Prema ugovoru o nabavci, rok za isporuku trebao je biti 12 dana.

Dobavljač je isporučio jedino mobilni šator, koji je avionom dopremljen na banjalučki aerodrom Mahovljani 3. aprila, ali ne i prateću opremu (krevete, madrace, ormare, stolove, rasvjetna tijela, optičke kablove, električne agregate) koja je ugovorena.

Republički štab za vanredne situacije 29. maja je dao saglasnost Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske da pokrene proceduru jednostranog raskida ugovora, jer dobavljač nije poštovao odredbe ugovora.

XS
SM
MD
LG