Dostupni linkovi

Ostavka južnokorejskog ministra za ujedinjenje sa S. Korejom nakon tenzija sa Pjongjangom


Kim Jeon Čul

Južnokorejski predsjednik Mun Đae In prihvatio je ostavku ministra odgovornog za odnose sa Sjevernom Korejom Kima Jeona Čula.

Kim je bio zadužen za kontakte sa Sjevernom Korejom i sredinom sedmice je ponudio ostavku uz prihvatanje odgovornosti za pogoršanje odnosa.

Sjeverna Koreja je ignorisala pozive Seula za pokretanje dijaloga i obnovu međukorejskih ekonomskih projekata koji su u zastoju zbog međunarodnih sankcija uvedenih radi ograničenja nuklearnog i raketnog programa Pjonjanga.

Pjongjang je nešto ranije uništio zajedničku zgradu za veze sa Južnom Korejom zbog, kako se navodi, neuspjeha Seula da spriječi aktivnosti prebjeglih.

Portparolka Ministarstva za ujedinjenje Čo Hjesil rekla je da je od emigranta iz Sjeverne Koreje, koji je planirao da morem pošalje više stotina boca napunjenih rižom, lijekovima i zaštitnim maskama ka toj zemlji, zatraženo da odustane od svoje namjere.

Ona je upozorila da će vlasti spriječiti slične grupacije da sprovode ovakve planove i tražiti uvođenje kazni za kršenje pravila o međukorejskoj razmjeni i saradnji.

Tenzije između Sjeverne Koreje i Južne Koreje su u porastu i Pjongjang je zaprijetio da će prekinuti međukorejske veze i da će preduzeti određene mjere zbog slanja letaka sa porukama u kojim se kritikuje njihov lider Kim Džong Un.

Južnokorejsko Ministarstvo odbrane pozvalo je Pjongjang da poštuje sporazum iz 2018. godine prema kojem su obje strane najavile da će prekinuti sve neprijateljske postupke iuništiti određeni broj građevina duž demilitarizovane zone.

Nekoliko grupacija predvođenih odbjeglima iz Sjeverne Koreje redovno pomoću balona i boca u rijeci šalju letke zajedno sa hranom, novčanicama od jednog dolara, malim radio-prijemnicima, te memorijskim stikovima na kojima su južnokorejske drame i vijesti.

XS
SM
MD
LG