Dostupni linkovi

Pjongjang odbacio ponudu Seula o slanju predstavnika radi ublažavanja tenzija


Zgrada Međukorejske kancelarije za vezu u Kaesongu, 2018.

Sjeverna Koreja je odbacila ponudu Južne Koreje o slanju specijalnih predstavnika radi ublažavanja pojačanih tenzija zbog aktivnosti prebjeglih osoba i napora za pomirenje, a Pjongjang je najavio i mogućnost ponovnog slanja vojske u pogranične oblasti, prenosi Rojters.

Saopštenje koje je prenijela sjevernokorejska novinska agencija KCNA objavljeno je dan nakon što je Sjeverna Koreja uništila zgradu Kancelarije za vezu u pograničnom gradu Kaesongu formiranoj u sklopu mirovnog sporazuma iz 2018. godine između dvije Koreje.

Južnokorejski predsjednik Mun Đae In ponudio je početkom sedmice da pošalje svog savjetnika za nacionalnu bezbjednost Čun Eujonga, ali je Kim Jo Džong, koja je sestra sjevernokorejskog lidera Kim Džong Una, odbacila taj prijedlog kao "netaktičan i podmukao".

"Nemoguće je rješenje trenutne krize između Sjeverne i Južne Koreje uzrokovane nestručnosti i neodgovornosti južnokorejskih vlasti i može biti riješena samo uz plaćanje adekvatne cijene", prenosi KCNA.

Sjevernokorejski dnevnik Rodong šimun objavio je fotografije prije i poslije uništenja zgrade uz niz članaka KCNA i komentara sa kritikama prema Južnoj Koreji.

Tenzije između Sjeverne Koreje i Južne Koreje su u porastu i Pjongjang je zaprijetio da će prekinuti međukorejske veze i da će preduzeti određene mjere zbog slanja letaka sa porukama u kojim se kritikuje njihov lider Kim Džong Un.

Nekoliko grupacija predvođenih prebjeglima iz Sjeverne Koreje redovno pomoću balona i bocama u rijeci šalju letke zajedno sa hranom, novčanicama od jednog dolara, malim radio-prijemnicima, te memorijskim stikovima na kojima su južnokorejske drame i vijesti.

XS
SM
MD
LG