Dostupni linkovi

Srbija i Rusija potpisale Sporazum o saradnji u borbi protiv terorizma


Sergej Lavrov i Nebojša Stefanović potpisuju Sporazum o saradnji u borbi protiv terorizma, Beograd, 18. jun

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov i ministri unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović potpisali su u Beogradu Sporazum vlada Srbije i Rusije o saradnji u borbi protiv terorizma.

Stefanović i Lavrov, koji 18. juna boravi u poseti Srbiji, naveli su da će taj sporazum omogućiti bržu razmenu informacija u borbi protiv terorizma i razmenu iskustava, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.

Stefanović je, kako se navodi u saopštenju, zahvalio Lavrovu "na podršci u sprečavanju prijema Kosova u Interpol", a Lavrov naveo da se Rusija "čvrsto zalaže za poštovanje Rezolucije 1244 Ujedinjenih nacija i da se rešenje pitanja Kosova može postići samo dogovorom dve strane".

Stefanović je rekao da je Srbija posvećena jačanju odnosa i strateškog partnerstva s Rusijom, i u tom okviru jačanju saradnje u oblasti bezbednosti, navodi se u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

Šef diplomatije Rusije sastao se prethodno u Beogradu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem.

Ministar spoljnih poslova Rusije obišao je tokom popodneva izložbu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije o NATO intervenciji u Jugoslaviji 1999. godine.

"Nećemo zaboraviti agresiju NATO protiv Jugoslavije. Klanjamo se žrtvama tog zločina. Rusija i Srbija nastavljaju da se bore protiv mešanja u unutrašnja pitanja suverenih država, protiv nelegalne primene sile, za strogo poštovanje odredbi Povelje Ujedinjenih nacija i medjunarodnog humanitarnog prava", napisao je Lavrov u knjizi utisaka, a saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Šef diplomatije Rusije je sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem na Groblju oslobodilaca Beograda 1944. godine položio vence pred Spomenik Crvenoarmejcu.

XS
SM
MD
LG