Dostupni linkovi

Njemačka ulaže 130 milijardi eura u paket podsticajnih mjera


Njemačka kancelarka Angela Merkel i njemački ministar financija i vicekanceler Olaf Scholz na konferenciji za novinare nakon sastanka koalicije zbog stimulativnih mjera za ponovno pokretanje ekonomije u Berlinu, Njemačka, 3. juna 2020.

Njemačke vladajuće stranke usuglasile su se oko paketa podsticajnih mjera vrijednog 130 milijardi eura za oporavak njemačke ekonomije od pandemije korona virusa, saopćila je u srijedu navečer kancelarka Angela Merkel nakon dva dana maratonskih razgovora.

Niz mjera uključuje milijarde eura pomoći ugroženim industrijama, dodatna finansiranja lokalnih vlasti koje se bore s rastućom nezaposlenošću i gubitkom poreznih prihoda, i bonus od 300 eura po djetetu, uz ostale povlastice za djecu, javlja Rojters.

Znatno više premije bit će ponuđene ljudima da kupuju automobile – podržavajući njemačku još značajnu automobilsku industriju – ali se ta shema odnosi samo na električna vozila. Automobili s niskom emisijom benzina i dizel vozila su izostavljeni.

U međuvremenu će glavni porez na dodatnu vrijednost biti privremeno snižen s 19 na 16 posto. Porezna stopa bit će snižena sa sedam na pet posto.

Merkel je izjavila da je tako drastična potrošnja potrebna "kako bi se narednim generacijama pružila budućnost".

Ukupna vrijednost paketa mjera dogovorenih tokom 21 sata pregovora nadmašila je očekivanja. U prethodnim izvještajima navodilo se da strane namjeravaju dogovoriti mjere ukupne vrijednosti oko 80 milijardi eura.

Stimulativni paket vrijedan 130 milijardi eura, koji pokriva godine 2020. i 2021., uključuje oko 25 novih mjera. Paket je dogovoren nakon usvajanja golemog budžeta za borbu protiv korona virusa usvojenog u martu kako bi se pomoglo sektorima zdravstvene zaštite i biznisa.

XS
SM
MD
LG