Dostupni linkovi

Fajon i Bilčik: Izbori u Srbiji presudni za put ka EU integracijama 


Poslanici Evropskog parlamenta Tanja Fajon i Vladimir Bilčik sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem
Poslanici Evropskog parlamenta Tanja Fajon i Vladimir Bilčik sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem

Posrednici interpartijskog dijaloga o poboljšanju uslova izbora u Srbiji, Tanja Fajon i Vladimir Bilčik su zajedničkim saopštenjem upozorili da su verodostojni, transparentni i mirni izbori u Srbiji, “presudni na putu ka evropskim integracijama”.

Oni su potvrdili da su obavili poslednji krug konsultacija uoči izbora u Srbiji koji su zakazani za 21. juni i istakli poziv za održavanje kredibilnih, transparentnih i mirnih izbora.

“Integritet izbornog procesa zavisi od punog poštovanja osnovnih demokratskih principa gde su građani slobodni da izraze volju kroz glasačku kutiju u mirnom okruženju bez ikakvog pritiska ili zastrašivanja. Nadamo se da će rezultati tačno odražavati demokratsku kompeticiju u kojoj će svi učesnici moći da uživaju jednak tretman”, poručili su Fajon i Bilčik i pozvali nadležne institucije i medije da pruže objektivnu, transparentnu i nepristrasnu uslugu u skladu sa zakonima i drugim propisima.

Ova dva evropska zastupnika koja se aktivno bave odnosima sa Srbijom, izrazili su žaljenje što uslovi za održavanje predstojećih izbora, nisu bili dovoljni za jedan deo opozicije, koji je odlučio bojkotovati izbore.

Tanja Fajon i Vladimir Bilčik upozoravaju da bez ozbira na nemogućnost slanja posmatračke misije Evropskog parlamenta zbog okolnosti oko pandemije COVID-19, ova institucija pomno prati razvoj događaja u Srbiji.

Oni izražavaju nadu da će pro evropske političke agnde biti prisutne u budućem sazivu skupštine Srbije, i tako će uticati na ubrzavanje neophodnih tekućih reformi u Srbiji.

Fajon i Bilčik ovim zajedničkim saopštenjem potvrđuju spremnost da sarađuju sa svim političkim strankama koje su posvećene pružanju demokratske i proevropske budućnost Srbije.

“U tom cilju, i dalje smo posvećeni radu sa novim sastavom Skupštine Srbije i sa drugom fazom olakšanog međustranačkog dijaloga u Evropskom parlamentu”, poručili su Bilčik i Fajon.

XS
SM
MD
LG