Dostupni linkovi

SAD nametnule nove sankcije sirijskoj vladi


Sjedinjene Države uvele su u srijedu 17. juna nove sankcije za 39 pojedinaca i kompanija u Siriji, uključujući sirijskog predsjednika Bashar al-Assada i njegovu suprugu Asmu.

Ovaj potez usmjeren je ka onesposobljavanju mogućnosti zarade za vladu u nastojanju da ih, kako navodi Reuters, vrate za pregovarački sto Ujedinjenih nacija (UN).

Američki državni sekretar Mike Pompeo rekao je da “mnogo više” sankcija čeka Asadovu vladu u narednim sedmicama i mjesecima.

Sjedinjene Države kao i Evropska unija već su ranije nametnule sankcije Siriji, no posljednji niz koji dolazi iz Washingtona usmjeren je ka bilo kojem pojedincu, instituciji ili kompaniji koja ima poslovnu saradnju sa Damaskom.

Zakon, poznat kao Cezarov zakon o civilnoj zaštiti Sirije, može biti korišten i ka glavnim pristalicama Asada, Rusiji, Iranu i libanskoj militantnoj grupi Hezbolah.

Ambasadorica Sjedinjenih Država u UN-u Kelly Craft rekla je Vijeću sigurnosti 16. juna da su sankcije imaju za cilj da “uskrate Asadovom režimu prihode i podršku koju je koristio za činjenje velikih zločina i kršenja ljudskih prava koja spriječavaju političko rješenje i umanjuju izglede za mir”.

Ona je također rekla da Assad mora implementirati rezoluciju Vijeća sigurnosti koja poziva na prekid vatre i političku tranziciju, kao i dugo odugovlačene UN-ove pregovore.

Cezarov zakon kojeg je američki Kongres odobrio u decembru prošle godine, nazvan je prema bivšem vojnom sirijskom fotografu koji je 2014. godine pobjegao iz zemlje sa 55.000 fotografija na kojem su prikazane brutalnosti u Assadovim zatvorima.

Deceniju od početka rata u Siriji, tokom kojeg je ubijeno 700.000 ljudi, režim se sada suočava sa pirovom pobjedom. Gradovi su razrušeni, milioni ljudi su izmješteni i raseljeni u siromaštvu, a ekonomija se srozava.

XS
SM
MD
LG