Dostupni linkovi

NATO: Nije jasno 'kada i kako' će američke trupe napustiti Njemačku


Predsjednik SAd Donald Trump i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je danas da Sjedinjene Američke Države nisu donijele konačnu odluku o tome kada i na koji način će povući hiljade američkih trupa iz Njemačke, što je prethodno najavio predsjednik SAD-a Donald Trump.

"Sjedinjene Države su jasno navele da nije donesena konačna odluka o tome kada i kako", rekao je Stoltenberg novinarima u Briselu uoči video sastanka s ministrima odbrane NATO-a.

Trump je jučer najavio da će Sjedinjene Države smanjiti broj vojnika stacioniranih u Njemačkoj sa 34.500 na 25.000, što je izazvalo zabrinutost među nekim američkim zakonodavcima i NATO saveznicima.

Optužio je Njemačku da nije ispunila svoje obaveze oko izdvajanja za NATO i rekao da je prisustvo američkih trupa u zemlji preskupo.

Stoltenberg je rekao da je prošle sedmice razgovarao s Trumpom o tom potezu.

"Moja poruka je bila da američko vojno prisustvo u Evropi nije dobro samo za Evropu, već i za zaštitu američke moći izvan Evrope," naveo je Stoltenberg.

Tokom današnje posjete Poljskoj, njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas rekao je da još nije dobio detalje o Trumpovim planovima.

"Američko prisustvo u Njemačkoj važno je ne samo za sigurnost Njemačke, već i za sigurnost SAD-a i posebno Evrope", rekao je.

Američke trupe smještene su u Njemačkoj od kraja Drugog svjetskog rata.

Trenutno, u 21 američkoj bazi širom Njemačke boravi oko 34.500 vojnika s porodicama, kao dio aranžmana saveznica u NATO-u. Taj broj može narasti i do 52.000 u vrijeme rotacije jedinica ili prilikom vojnih vježbi.

XS
SM
MD
LG