Dostupni linkovi

C. Gora: Kriminalne grupe preko fiktivnih firmi 'prale' novac i planirale likvidacije


Cnogorska policija, ilustracija
Cnogorska policija, ilustracija

Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore i Uprava policije prikupili su podatke prema kojima je više osoba osumnjičeno da su organizovali kriminalnu organizaciju i nezakonito, preko fiktivnih firmi, stekli dobit od 20 miliona eura.

Kako je na konferenciji za novinare kazala specijalna tužiteljka Lidija Vukčević, dokazi koji su do sada prikupljeni, ukazuju da je kriminalna organizacija djelovala od početka 2017. na teritoriji Crne Gore, Kosova i Srbije. Rekla je i da je jedanaestočlana kriminalna grupa koja je prala novac i planirala ubistva, bliska škaljarskom kriminalnom klanu.

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić je saopštio da su od početka istrage utvrdili da je ta kriminalna organizacija novac izvučen kroz fiktivne firme koristila za kupovinu velike količine droge, oružja i druge kriminalne radnje.

“Kriminalne grupe djeluju sofisticirano, koriste resurse koje imaju, a i pokušavaju da koriste i resurse države. Kroz fiktivne fakture po 10 miliona ubacuju u džepove pa taj novac koriste za nabavku droge i pokušavaju da ga vrate u legalne tokove” kazao je Katnić navodeći da su hapšenjem kriminalnih grupa spriječena ubistva, kao i da je spriječeno da se Crna Gora vrati u vrijeme kada se nije poštovao zakon.

Specijalna državna tužiteljka Nataša Bošković, govorila je o drugoj kriminalnoj grupi koja je takođe djelovala u Crnoj Gori, Srbiji i na Kosovu. Kako je navela, ova grupa brojala je 19 članova koji su, kako se sumnja, izvršili više teških krivičnih djela, a planirali su i ubistva.

Novi mandat za Glavnog specijalnog tužioca

Govoreći o mogućem reizboru na funkciji prvog čovjeka Specijalnog tužilaštva, nakon što mu 3. jula istekne mandat, Milivoje Katnić je kazao da bi volio da je bilo više kandidata.

"Jesam jedini kandidat, iznijeću svoje planove. Ako ne budem izabran mogu da budem advokat, a mogu i privatno da se bavim, mogu i u penziju nakon 40 godina staža, imam više alternativa, ali to ne zavisi od mene već od Tužilačkog savjeta”, zaključio je Katnić.

Javni konkurs za funkciju Glavnog specijalnog tužioca završen je 5. juna. Katnić se u trku za novi mandat uključio 27. maja, sedam dana nakon što je konkurs objavljen.

XS
SM
MD
LG