Dostupni linkovi

BiH: Festival MESS u novom formatu tokom cijele godine


MESS, ilustracija

Jubilarni 60. Internacionalni teatarski festival MESS bit će održan u potpuno novom formatu i trajat će godinu dana, priopćeno je u utorak 16. juna na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Slijedom nove realnosti kreirane uslijed pandemije COVID- 19 i novog smanjenja budžeta, Festival će svakog mjeseca, od septembra 2020. do kraja septembra 2021., publici predstaviti programske sadržaje koji su trebali biti održani od 1. do 9. oktobra 2020. godine.

Termini predstava će biti najavljivani svakog mjeseca s obzirom da sve zavisi od situacije u zemljama odakle dolaze glumci i reditelji.

“Suočeni sa posljedicama pandemije, kako rizicima za zdravlje tako i finansijskim posljedicama, smatramo da smo pronašli inovativan, a prije svega realan način da naš jubilarni 60. MESS učinimo posebnim događajem“, istakao je direktor Internacionalnog teatarskog festivala MESS, Nihad Kreševljaković, te predstavio nekoliko programskih detalja.

“Festival će otvoriti predstava „Ivanov“, Crnogorskog narodnog pozorišta, a kao dio tog bloka programa bit će odigrana i predstava „Moby Dick“ na Trgu Susan Sontag u Sarajevu. Tada ćemo također u Collegium Artisticum postaviti i veliku izložbu 60 godina Festivala MESS“, kazao je Kreševljaković.

Kreševljaković je također naglasio da je u oktobru planiran “Svečani program u povodu 60. godišnjice MESS-a” kada će biti promovisana i monografija, te nastavak igranja predstava o čijim terminima će publika biti informisana mjesec unaprijed.

Dječiji program mali MESS bit će u potpunosti realiziran online.

U odnosu na probleme koje je prouzrokovala ova situacija, direkcija festivala odlučila je objaviti i Javni produkcijski poziv „Platforma MESS 60“ s ciljem spajanja produkcijske funkcije Scene MESS sa festivalskom, što će biti prilika bh. umjetnicima da se predstave kreativnim projektima.

Internacionalni teatarski festival MESS osnovan je 1960. godine pod imenom Festival malih i eksperimentalnih scena Jugoslavije, od čega potiče skraćenica po kojoj je festival i danas prepoznatljiv.

Festival je osnovan na inicijativu Jurislava Korenića, jednog od najistaknutijih teatarskih reditelja sa ovih prostora 20. stoljeća, i spada u red najstarijih festivala istočne i jugoistočne Evrope.

XS
SM
MD
LG