Dostupni linkovi

Parlament RS: Smjena Čubrilovića skinuta s dnevnog reda


Nedeljko Čubrilović sa Majom Gojković

Zahtjev Srpske demokratske stranke (SDS) za razrješenje predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Nedeljka Čubrilovića skinut je s dnevnog reda na redovitoj sjednici entitetskog parlamenta koja se održava 16. juna u Banjaluci.

Klub SDS-a podnio je inicijativu jer smatraju da je Čubrilović zloupotrijebio položaj tokom vanrednog stanja te je učestvovao u donošenju odluka i uredbi kojima se derogira rad entitetskog parlamenta.

Čubrilović je ranije izjavio da svako ima pravo predlagati određene inicijative, pa i smjenu rukovodstva parlamenta.

Opozicija je burno reagirala zbog novog skupštinskog poslovnika te povlačenja s dnevnog reda deklaracije o položaju Srba u Crnoj Gori, koju je predložio poslanik u Klubu SDS-a Nebojša Vukanović.

U dnevni red je uvršten Prijedlog deklaracije o zaštiti prava Srpske pravoslavne crkve (SPC) na slobodno ispovjedanje vjere i prava na imovinu u Crnoj Gori, koji je predložio Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Vukanović je burno reagovao, jer je vladajuća većina glasala za skidanje njegove deklaracije o položaju Srba u Crnoj Gori, a predložila svoju o istom pitanju.

Poslanica PDP-a Jelena Trivić tvrdi da je u ovom slučaju u pitanju krađa intelektualne svojine.

Na predloženom dnevnom redu je 36 tačaka, među kojima 17 prijedloga zakona te, između ostalog, odluke o prihvatanju zaduženja RS kod Evropske investicione banke po projektima "Vodovod i kanalizacija u RS" i mjere zaštite od poplava u RS.

Očekuje se i rasprava o Prijedlogu programa rada parlamenta za ovu godinu, izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika te Prijedlogu zakona o visokom obrazovanju čiji je cilj usklađivanje domaćeg sistema sa promjenama u evropskom visokom obrazovanju.

XS
SM
MD
LG