Dostupni linkovi

Dačić: Međusobno odustajanje od kampanje, dugogodišnji stav Srbije


Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je, povodom objave specijalnog predstavnika Bele kuće Ričarda Grenela da je dobio uveravanja od Beograda da će se privremeno zaustaviti kampanja povlačenja priznanja, a od Prištine da će prestati njeni zahtevi za članstvo u međunarodnim organizacijama, da je to bio stav Srbije godinama unazad.

"Ako je tačno ono što je specijalni izaslanik predsednika SAD-a Ričard Grenel objavio na Tviteru, to znači da je od Prištine dobio uveravanja da će zaustaviti kampanju za priznavanje Kosova i zahteve za članstvo u međunarodnim organizacijama, a to je bio stav Srbije koji je godinama unazad iznosio predsednik Aleksandar Vučić", naveo je Dačić kako je objavljeno na sajtu Ministarstva.

Dačić je ponovio da Srbija može privremeno da zaustavi kampanju za povlačenje priznanja samo ako Priština zaustavi kampanju za priznavanje i učlanjenje u međunarodne organizacije.

"Problem je, međutim, što mi Albancima u Prištini ništa ne verujemo, jer su uvek do sada lagali i vukli jednostrane poteze. Kao kad su potpisali Briselski sporazum, a već sedam godina odbijaju da formiraju Zajednicu srpskih opština", rekao je Dačić.

On je naveo i da Beograd očekuje da Priština odmah povuče zahteve za članstvo koje je podnela u međunarodnim organizacijama.

XS
SM
MD
LG