Dostupni linkovi

Bez dogovora o rebalansu budžeta RS, Bošnjaci ostali pri vetu


Sednica Zajedničke komisije Narodne skupštine i Vijeća naroda Republike Srpske (RS)

Na sednici Zajedničke komisije Narodne skupštine i Vijeća naroda Republike Srpske (RS) u ponedeljak 15. juna u Banjaluci nije postignut dogovor o rebalansu budžeta RS-a, na koji je Klub Bošnjaka pokrenuo pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

O ovom pitanju konačnu riječ dat će Ustavni sud RS.

Predmet usaglašavanja bilo je i veto bošnjačkog kluba na nekoliko uredbi usvojenih u Narodnoj skupštini RS u vrijeme vanrednog stanja u tom bh. entitetu, kao i skupštinski zaključci o usvajanju Informacije u vezi antidejtonskog djelovanja Ustavnog suda BiH.

Ni o ovom pitanju nije bilo dogovora na Zajedničkoj komisiji Narodna skupštine i Vijeća naroda.

Ta pitanja nisu usaglašena 10. juna na Vijeću naroda RS.

Ministrica finansija Republike Srpske (RS) Zora Vidović izrazila je žaljenje što rebalans budžeta nije usaglašen na današnoj sjednici (ponedeljak 15. juni).

Istakla je kako su jedino bili prihvatljivi amandmani Kluba Bošnjaka koji su se odnosili na finansiranje Muslimanskog dobrotvornog društva Merhamet i organizacije civilnih žrtava rata u vrijednosti od 80.000 KM (40.0000 eura).

Predsjednica Vijeća Naroda Republike Srpske (RS) Nada Tešanović rekla je da su zajedničke komisije odbacile i veto Bošnjaka na skupštinske zaključke o usvajanju Informacije u vezi antidejtonskog djelovanja Ustavnog suda BiH.

Klub Bošnjaka pokrenuo je pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa i na odluke o potvrđivanju uredbi sa zakonskom snagom o izmjenama i dopunama Zakona o posebnom postupku eksproprijacije radi izgradnje autoputa Koridor Vc kroz RS i izgradnje dionice autoputa Banja Luka - Doboj.

Veto su stavili i na Odluku o potvrđivanju Uredbe sa zakonskom snagom o dopunama Zakona o posebnom postupku eksproprijacije radi izgradnje autoputa i gasovoda dionice Vukosavlje - Brčko i Brčko - Rača.

Za Bošnjake u Vijeću naroda RS ove odluke su sporne jer se njima, kako smatraju, pokušava državna imovina uknjižiti na RS.

Njihov stav nije podržan od drugih klubova u Vijeću naroda RS, ni na Zajedničkoj komisiji.

XS
SM
MD
LG