Dostupni linkovi

Vijeće naroda RS nije podržalo veto Kluba Bošnjaka


Narodna Skupština RS

Na sjednici Vijeća naroda Republike Srpske (RS) održane 10 juna nije postignuta saglasnost o pitanju zaštite vitalnog nacionalnog interesa na rebalans budžeta Republike Srpske za 2020. godinu, koju je pokrenuo Klub Bošnjaka u Vijeću naroda.

Narodna skupština RS je 23. maja usvojila po hitnom postupku rebalans budžeta u iznosu od tri milijarde i 613 miliona KM (oko milijardu i 800 miliona eura), što je povećenje za 188 mliona KM (94 miliona eura).

“Za Bošnjake je bilo neprihvatljivo što su rebalansom budžeta umanjene stavke koje se odnose na održivi povratak, te grantovi za bošnjačka dobrotvorna udruženja i organizacije civilnih žrtava rata“, rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) predsjedavajući kluba Bošnjaka u Vijeću naroda, Alija Tabaković.

Pošto je veto odbijen, ovo pitanje će biti predmet usaglašavanja na Zajedničkoj komisiji Vijeća naroda i Narodne skupštine RS.

Ukoliko ni tada ne budu približeni stavovi, konačnu riječ će dati Ustavni sud RS.

Tabaković kaže kako je odbijen veto Bošnjaka i na skupštinske zaključke o usvajanju Informacije u vezi antidejtonskog djelovanja Ustavnog suda BiH, kao i na odluke o potvrđivanju Uredbi sa zakonskom snagom o izmjenama i dopunama Zakona o posebnom postupku eksproprijacije radi izgradnje autoputa Koridor Vc kroz RS i izgradnje dionice autoputa Banja Luka – Doboj.

Riječ je o odlukama koje je donijela Predsjednica RS Željka Cvijanović u vrijeme vanrednog stanja u ovom bosanskohercegovačkom entitetu.

Ovim odlukama se prema mišljenju Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS državna imovina pokušava uknjižiti na entitetsku odnosno Republiku Srpsku.

„Mi smo pokrenuli vitalni nacionalni interes imajući u vidu da se tim odlukama dovodi u pitanje državna imovina koja se pokušava uknjižiti na entitet Republika Srpska što je u suprotnosti sa ranijim odlukama Visokog predstavnika, o zabrani raspolaganja držanom imovinom, kao i posljednjom odlukom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine“, objasnio je Tabaković.

Tako nijedna odluka kluba Bošnjaka o pokretanju vitalnog nacionalnog interesa nije dobila potrebnu većinu u Vijeću naroda RS , kazao je Tabaković te dodao da će se sva ova pitanja pokušati usaglasiti na zajedničkoj sjednici Vijeća naroda i Narodne skupštine Republike Srpske.

XS
SM
MD
LG