Dostupni linkovi

Fifa poziva na toleranciju nakon Trampovog tvita


Igrači Buffalo Bills kleče u Orchard Parku u državi Njujork, 24. septembar 2017.

Svetska fudbalska federacija (Fifa) apelovala je danas na "toleranciju i zdrav razum", nakon što je američki predsednik Donald Tramp najavio da neće gledati utakmice NLF-a ili fudbala ako igrači ne budu stajali tokom intoniranja himne.

"Fifa se snažno zalaže za toleranciju, međusobno uvažavanje i zdrav razum kada se raspravlja o tako važnim temama. Fifa ima nultnu toleranciju za sve oblike diskriminacije u fudbalu. Svi moramo reći ne rasizmu i nasilju", rekli su iz Fifa agenciji AP.

"Neću više gledati", napisao je Tramp u subotu na Tviteru reagujući na kritike koje je prethodno izneo republikanski kongresmen Met Gec koji je naveo da bi više želeo da SAD nema fudbalsku reprezentaciju, nego da ekipa ne stoji tokom intoniranja himne.

Zabrana klečanja tokom himne uvedena je nakon što je američka fudbalerka Megan Rapino kleknula za vreme izvođenja himne u znak podrške bivšem NFL kvoterbeku Kolinu Kaperniku.

Pravilo o zabrani klečanja tokom himne, uvedeno 2017, poništeno je prošle nedelje.

Fudbalski savez SAD je priznao da je ta politika pogrešna i da umanjuje važnu poruku pokreta "Crni životi su važni", a posle masovnih protesta zbog smrti Afroamerikanca Džordža Flojda tokom intervencije policije.

Kao odgovor na Trampov tvit, Fifa je navela da je prvi čovek te organizacije Đani Infantino nije promenio svoje stajalište o tome da igrači imaju pravo da se bore protiv rasizma, diskriminacije i nasilja.

XS
SM
MD
LG