Dostupni linkovi

Sudija Vrhovnog suda Izraela dobila preteće pismo


Sara, supruga izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, daje iskaz u sudu za prekršaje

Sudija Vrhovnog suda Izraela Anat Baron prijavila je policiji da je primila preteće pismo, saopštio je danas sud.Izraelski mediji su izvestili da će se o njenoj zaštiti brinuti bezbednosni tim.

Sud nije obelodanio druge detalje ali je naveo da je sadržaj pretećeg pisma poslatog sudiji Anat Baron "dostojan prezira".

Kako navode mediji, u pismu su upućene pretnje smrću ovom liberalnom sudiji i asocijacije na njenog sina koji je ubijen u samoubilačkom bombaškom napadu 2003. godine.

"To je direktan rezultat nastavka nemilosrdnog huškanja protiv sudstva i sudija. Pokušaji da se zastraše izraelske sudije ih neće uplašiti i oni će nastaviti da rade svoj posao bez straha", saopštio je sud.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je osudio preteće pismo, uporedivši te pretnje sa pretnjama koje takođe dobija njegova porodica.

Međutim, kritičari kažu da Netanjahu snosi odgovornost za stvaranje atmosfere nasilja svojim verbalnim napadima na sudove, policiju i tužilaštvo jer je optužen za korupciju, i nedavno je počelo suđenje.

Netanjahu tvrdi da se radi o zaveri protiv njega kako bi se zbacio s vlasti i njegove pristalice su demonstrirale na ulicama ili su izražavale proteste na društvenim mrežama napadajući sudije i policiju.

Izraelski vrhovni tužilac je takođe nedavno podneo prijavu policiji zbog pretnji upućenih njemu, a tužiteljki u Netanjahuovom slučaju je dodeljen telohranitelj jer se takođe žalila na pretnje.

"Pretnja sudiji Vrhvnog suda je direktna posledica huškanja koje dolazi od Netanjahua", napisao je na Tviteru lider opozicije Jair Lapid.

XS
SM
MD
LG