Dostupni linkovi

Istražni zatvor za osumnjičene zbog transparenta u Zagrebu


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Šestorici osumnjičenih u dobi od 19 do 22 godine protiv kojih je 13. lipnja dovršeno kriminalističko istraživanje zbog transparenta koji su raširili u zagrebačkoj četvrti Kustošija, a kojim se vrijeđa i poziva na etničko nasilje nad srpskim ženama i djecom, određen je istražni zatvor.

Kako stoji u priopćenju Državnog odvjetništva Republike Hrvatske (DORH), "općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu provelo je dokazne radnje ispitivanja u svojstvu okrivljenika šestorice hrvatskih državljana zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo javnog poticanja na nasilje i mržnju iz članka 325. stavak 1. Kaznenog zakona".

"Postoji osnovana sumnja da su se šestorica okrivljenika 11. lipnja 2020. oko 21.00 sat u Zagrebu, zajedno s više nepoznatih osoba okupili u nakani da kod drugih osoba izazovu nasilne oblike ponašanja, netrpeljivost i osjećaja mržnje prema osobama druge nacionalnosti", navodi se u priopćenju.

Dodaje se da se "osnovano se sumnja da je prvookrivljenik prethodno izradio transparent uvredljivog sadržaja za osobe druge nacionalnosti, pri čemu je u zadnjoj riječi stilizirao slovo "U", a tekst prema svom sadržaju poziva i potiče na netoleranciju, nasilje i mržnju prema pripadnicima jedne nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj".

Nakon toga su se navedenog dana šestorica okrivljenika, osnovano se sumnja, okupili zajedno s drugim nepoznatim osobama i uz zapaljene baklje, razvili transparent kojeg je izradio prvookrivljenik, kao i zastavu neprimjerenih obilježja te su potom glasno izvikivali riječi koje pozivaju na nasilje i mržnju.

Takvo neprimjereno i nasilničko ponašanje izazvalo je reakciju stanara i prolazećih građana koji su taj događaj fotografirali i fotografije objavili na društvenim mrežama i internetskim portalima čime su postale javno dostupne široj javnosti.

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu je, nakon ispitivanja, podnijelo sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv šestorice okrivljenika zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.

"Sudac istrage prihvatio je navedeni prijedlog i šestorici osumnjičenika odredio istražni zatvor", stoji u DORH-ovom priopćenju.

Skupina mladića je u četvrtak 11. lipnja u Kustošijanskoj ulici crtala navijački grafit, koji je zapravo verzija poznatog transparenta skupine Bad Blue Boys, a uspješno crtanje proslavila je uz baklje i transparent "Je*at ćemo srpske žene i djecu".

Transparent je naišao na široku osudu u hrvatskom društvu, a premijer Andrej Plenković ponovio je gostujući na Hrvatkskoj televiziji 14. lipnja da počinitelje treba „najoštrije kazniti“.

XS
SM
MD
LG