Dostupni linkovi

Uhapšen kolumbijski biznismen kog su SAD optužile za pranje novca sa vladom Venecuele


Avion iranskog Mahan Air-a

Kolumbijski biznismen Aleks Sab (Alex Saab), koga su američke vlasti optužile za koruptivne poslove sa vladom Venecuele Nikolasa Madura priveden je u afričkoj državi Zelenortska ostrva.

Sab je priveden 12. juna kada se njegov venecuelanski avion zaustavio radi punjenja goriva u Zelenortskim ostrvima na putu za Iran.

Portparolka američkog Ministarstva pravde Nikol Navas Okman (Nicole Navas Okman) izjavila je 13. juna da je Sab uhapšen po crvenoj poternici Interpola.

Sjedinjene Države nemaju ugovor o izručenju sa Zelenortskim ostrvima.

Vlada SAD označila je Saba kao glavnog čoveka za mrežu pranja novca i korupcije u Venecueli.

On je privukao pažnju američkih vlasti pre nekoliko godina posle sklapanja brojnih ugovora sa vladom predsednika Venecuele Nikolasa Madura.

Američko ministarstvo pravosuđa u julu 2019. optužilo je Saba i još jednog biznismena za podmićivanje venecuelanskih zvaničnika i preusmeravanje oko 350 miliona dolara na of šor račune.

Američko ministarstvo finansija takođe je sankcionisalo Saba zbog sakrivanja velikih profita od ugovora za hranu, sklapanih po znatno višim cenama od realnih, uz mito Madurovom režimu.

U novije vreme, sumnja se da je Sab umešan u posao sa naftom, pomažući Maduru da kupi lož ulje i zalihe od Irana u zamenu za zlato kako bi se zaobišle američke sankcije za obe zemlje.

XS
SM
MD
LG