Dostupni linkovi

Tramp pomerio prvi predizborni skup u Tulsi


Skup pomeren zbog Dana slobode kada se obeležava kraj ropstva u SAD (na fotografiji Donald Tramp)

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp (Trump) odgodio je prvi predizborni skup u Tulsi u Oklahomi da ne bi pao na dan kada se obeležava kraj ropstva u SAD.

Tramp je na Tviteru napisao da će skup planiran za 19. jun biti održan dan kasnije zbog poštovanja prema tom datumu, poznatijem kao Dan slobode.

Izbor datuma izazvao je kritike, posebno jer su u toku protesti protiv rasizma širom zemlje, potaknuti smrću Afroamerikanca Džordža Flojda (George Floyd), javlja agencija Rojters.

Uz datum, kontroverzna je i lokacija jer je u gradu Tulsa 1921. godine počinjen jedan od najtežih pokolja Afroamerikanaca u istoriji SAD, podseća Bi-Bi-Si.

Oko 300 ljudi ubijeno je u napadu belaca na crnački kvart Grinvud, poznatiji kao "Crni Vol strit", a uništeno je oko 1.000 firmi i kuća.

Dan slobode nije federalni praznik, ali ga Afroamerikanci masovno obilježavaju.

Dana 19. juna 1865. godine general snaga Unije Gordon Grendžer pročitao je naredbu u Galvestonu da su oslobođeni svi robovi u Teksasu, poslednjoj državi Konfederacije koja je primila ovu proklamaciju, nekoliko meseci nakon što je okončan Građanski rat u SAD.

XS
SM
MD
LG