Dostupni linkovi

Konte ne očekuje da će mu biti suđeno zbog rukovođenja pandemijom


Đuzepe Konte
Đuzepe Konte

Italijanski premijer Đuzepe Konte (Giuseppe Conte), koji je u petak saslušan zbog načina na koji je upravljao tokom epidemije, izjavio je danas, 13. juna, da je u potpunosti spokojan i da ne strahuje da će mu se suditi zbog toga, prenosi agencija Frans Pres (AFP).

"Sve sam objasnio tužiocima. Potpuno sam spokojan", rekao je Konte za list La Stampa i dodao da je postupa u skladu s "naukom i po savesti", te da je "svaki korak odobravao naučno-tehnički odbor".

Marija Kristina Rota, tužiteljka oblasti Bergama, gde je istoimeni grad koji ima najteže posledice epidemije, u petak je tri sata u Rimu ispitivala Kontea u sklopu istrage o kašnjenju proglašavanja "crvenih zona" na severu Italije dok se širila bolest koju izaziva korona virus - COVID-19.

Nekoliko opština Lombardije je krajem februara proglašeno "crvenim zonama", a pošto se u martu epidemija nastavila da širi, predložena su nova područja kao "crvene zone".

Naučno-tehnički odbor koji savetuje vladu, tada je predložio da cela Lombardija, u kojoj je Bergamo, bude "crvena zona". Međutim, vlada je, umesto toga, 9. marta "crvenom zonom" proglasila celu Italiju.

U Italiji, jednoj od najpogođenijih zemalja Evrope pandemijom, do 13. juna je registrovano 236.305 pozitivnih slučajeva, 34.223 je preminulo.

XS
SM
MD
LG