Dostupni linkovi

U Pekingu novo žarište korona virusa u Kini


Policija blokira prilaz pijaci Ksinfadi u Pekingu, 13. jun 2020.

U Pekingu je 11 stambenih četvrti pod karantinom zbog pojave novog žarišta korona virusa u obližnjoj pijaci, saopštile su danas, 13. juna, kineske vlasti, prenosi agencija Frans Pres (AFP).

Sedam osoba zaraženo je korona virusom u okolini pijace, navele su vlasti i dodale da je zatvoreno devet škola i obdaništa.

Zvaničnici navode da zaraženi ne pokazuju simptome, ali je 11 okolnih naselja, nedaleko od pijace, koja se smatra najvećom veleprodajnom poljoprivrednom pijacom u Aziji, blokirano i postavljene su straže koje su na dužnosti 24 časa, piše agencija Rojters.

Cijela pijaca Ksinfadi zatvorena je jutros od tri časa nakon što se ispostavilo da su dva muškarca koja su radila u mesnoj industriji zaraženi virusom korona. Svi ulazi u pijace danas su zatvoreni i na svim mjestima postavljena je straža.

Vlasti Pekinga ranije su blokirale trgovinu govedinom i ovčetinom na pijaci, a zatvorene su i sve druge veleprodajne pijace i tržnice u gradu.

"U skladu sa principom stavljanja bezbjednosti masa i zdravlja na prvo mjesto usvojili smo mjere blokade za pijacu Ksinfadi i okolna naselja", rekao je lokalni zvaničnik Ču Džunvei.

U međuvremenu, kako navodi Rojters, raste bojazan od mogućeg drugog talasa pandemije u kojoj je do sada u svijetu zaraženo više od 7,66 miliona ljudi, dok je umrlo više od 420.000.

Epidemija je krenula iz kineskog grada Vuhan u decembru 2019. godine, a do 13. juna je u toj zemlji registrovano 84.228 slučajeva korona virusa, dok je preminulih 4.638.

XS
SM
MD
LG