Dostupni linkovi

Francuska 1. jula otvara spoljne šengenske granice


Aerodrom u Nici tokom pandemije

Francuska će od 1. jula postepeno otvoriti svoje spoljašnje šengenske granice, saopštili su francuski ministri spoljnih i unutrašnjih poslova Žan-Iv Le Drian (Jean-Yves Le Drian) i Kristof Kastaner (Christophe Castaner), javlja agencija Frans pres (AFP).

Odluka je doneta u skladu sa preporukama Evropske komisije i otvoranje granica će se sprovoditi postepeno u zavisnosti od epidemiološke situacije u drugim zemljama i skladu sa merama usvojenim na nivou Evropske unije (EU), naveli su Le Drian i Kastaner u zajedničkom saopštenju.

Strani studenti, bez obzira na nacionalnost, će moći da dođu u Francusku. Ministri su rekli da će evropske unutrašnje granice biti otvorene 15. juna te da će biti ukinute sve restriktivne mere uvedene u borbi protiv pandemije korona virusa.

Državljani iz evropskih zemalja (EU, Andore, Islanda, Lihtenštajna, Monaka, Norveške, San Marina, Švajcarske i Vatikana) osim Španije i Velike Britanije, moći će da uđu u Francusku bez restrikcije.

Španija i Velika Britanija su uvele restrikcije tako da će Francuska i dalje primenjivati mere reciprociteta.

U tim zemalja su uvedene mere karantina od 14 dana za putnike koji ulaze na njihove teritorije - u Španiji do 21. juna, a u Velikoj Britaniji do daljeg.

XS
SM
MD
LG