Dostupni linkovi

REM zabranio spot koji poziva na bojkot izbora u Srbiji


Regulatorno telo za elektronske medije (REM) naložilo je emiterima u Srbiji da odmah obustave emitovanje političkih oglasnih poruka koje pozivaju na bojkot izbora, saopšteno je na sajtu REM-a.

„Svako dalje emitovanje ovih spotova će predstavljati osnov za izricanje mera u skladu sa Zakonom o elektronskim medijima“, navodi se na sajtu.

U saopštenju REM-a je navedeno da je odluka usledila na osnovu traženja mišljenja udruženja građana Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) o oglasnim porukama tokom izborne kampanje.

„REM je uvidom u programski sadržaj televizija N1 i Nova S, utvrdio da se počevši od 9. juna 2020. godine emituju političke oglasne poruke u kojima se poziva na bojkot izbora („Jedini način da ne glasaš za Vučića je da ne glasaš“), a nisu u skladu sa članom 8. i članom 15. Zakona o oglašavanju“, navodi se u saopštenju.

Televizija N1, koji je emitovala ovaj spot, saopštila je na svom sajtu da će poštovati odluku REM, dodajući međutim da njihov pravni tim ocenjuje da Zakon o oglašavanju prevashodno reguliše komercijalno oglašavanje i da primena tih pravila nije uvek moguća "po automatizmu".

Bojkot izbora na sva tri nivoa koji će biti održani 21. juna najavile su stranke okupljene u opozicinom bloku Savez za Srbiju (SzS) u kojem su, između ostalih, Demokratska stranka (DS), Stranka slobode i pravde Dragana Đilasa, pokret Dveri Boška Obradovića i Narodna stranka Vuk Jeremića.

Ovaj deo opozicije smatra da u Srbiji ne postoji minimum uslova za održavanje fer i demokratskih izbora, te da se učestvovanjem u ovoj trci daje legitimitet vlasti čiji je stožer Srpska napredna stranka.

REM je na sednici 1. juna zabranio emitovanje spota vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) u kojoj predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovara sa devojčicom uzrasta od oko 4-5 godina, navodeći da je u suprotnosti sa članom 24. stav 4. Pravilnika o zaštiti maloletnika u oblasti pružanja medijskih usluga.

XS
SM
MD
LG