Dostupni linkovi

Varhelyiev odgovor Zovko: BiH mora podržavati slobodu vjere


Željana Zovko, poslanica Evropskog parlamenta iz Hrvatske
Željana Zovko, poslanica Evropskog parlamenta iz Hrvatske

Povjerenik za evropsko susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi odgovorio je zastupnici iz Hrvatske u Evropskom parlamentu Željani Zovko na zahtjev za reakciju koji mu je uputila na sastanku Odbora za vanjske poslove 19. maja.

Zovko je reakciju zatražila zbog, kako je navela, "prijetnji upućeni Katoličkoj crkvi u BiH kardinalu Vinku Puljiću", zbog održavanja mise za žrtve Bleiburga u Sarajevu 16. maja.

Kako stoji na stranici kluba zastupnika Evropske pučke stranke (EPP), kao i na službenoj stranici ove europarlamentarke, Varhely je u odgovoru naveo da „želi li napredovati na svom putu k Europskoj uniji za Bosnu i Hercegovinu je ključno podržavanje osnovnih prava, uključujući slobodu mišljenja, vjere, udruživanja i izražavanja".

Zovko, koja je zamjenica koordinatora Europske pučke stranke (EPP) za vanjske poslove, je u razgovoru s povjerenikom za susjedstvo i proširenje Oliverom Varhelyijem 19. maja, navela da je Puljić bio žrtva medijskih napada, te dodala kako su time "ugrožene njegove vjerske slobode i prava na kulturu sjećanja", stoga je zatražila službenu reakciju Evropske komisije oko toga.

Misa za žrtve Bleiburga, koja je održana u Sarajevu, izazvala je brojne reakcije međunarodnih zvaničnika i nevladinih organizacija.

Pozive da se misa ne održi su uputili i članovi Predsjedništva BiH, a reagovala je i Ambasada SAD u BiH.

“Vjerski lideri imaju svoju ulogu u komemoracijama i nadam se da će se te komemoracije fokusirati na sjećanje, a ne revizionizam, izjavio je, uz ostalo, u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Eric Nelson, komentirajući održavanje mise bleiburškim žrtvama u sarajevskoj katedrali, 16. maja.

Svjetski jevrejski kongres naveo je da se veličaju pojedinci koji su podržavali ili su bili aktivno uključeni u aktivnosti režima Nezavisne države Hrvatske (NDH), koji je pogubio stotine hiljada nedužnih muškaraca, žena i djece, ubijenih samo zbog etničkog ili vjerskog identiteta.

Svoje neslaganje sa održavanjem mise za žrtve Bleiburga protestnom šetnjom u u Sarajevu, u kome je pred njegovo oslobođenje 1945. godine ustaški režim objesio 55 antifašista, izrazio je i SABNOR (Savez antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata) u BiH.

Zovko je, kako stoji na njenoj službenoj stranici, pozdravila odgovor povjerenika Varhelyija.

"Komisija je jasno naglasila da sve vjerske zajednice imaju pravo na održavanje vjerskih obreda, koji se ni u kojem slučaju ne smiju iskorištavati u političke svrhe i za promoviranje političkih ideja", kazala je Zovko.

U svom dopisu s odgovorom povjerenik Varhelyi je, kako se navodi u saopštenju, rekao i da da će Komisija nastaviti podržavati Bosnu i Hercegovinu na njenom putu k Europskoj uniji, uključujući podržavanje svih osnovnih prava.

XS
SM
MD
LG