Dostupni linkovi

Zovko traži reakciju EK zbog 'napada na Crkvu i kardinala Puljića'


Misa za Bleiburg, šetnja za antifašiste
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:13 0:00

Misa za Bleiburg, šetnja za antifašiste

Zastupnica iz Hrvatske u Parlamentu EU Željana Zovko zatražila je od Evropske komisije službenu reakciju na, kako je kazala, "prijetnje upućene Katoličkoj crkvi u BiH kardinalu Vinku Puljiću", zbog održavanja mise za žrtve Bleiburga.

Zovko (HDZ/EPP) je u utorak (19. maja) u razgovoru s povjerenikom za susjedstvo i proširenje Oliverom Varhelyijem upozorila na ozbiljne prijetnje upućene Katoličkoj crkvi u BiH i kardinalu Puljiću nakon održavanja mise za bleiburške žrtve u Sarajevu 16. maja.

Navela je da je Puljić bio žrtva medijskih napada, te dodala kako su time "ugrožene njegove vjerske slobode i prava na kulturu sjećanja", stoga je zatražila službenu reakciju Evropske komisije oko toga, navodi se na službenoj internet stranici ove evroparlamentarke.

Željana Zovko
Željana Zovko

Na misi održanoj u Katedrali Srca Isusova u Sarajevu vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić, poručio je uz ostalo kako se "nijedan zločin ne može braniti, dok su kroz Sarajevo mirno protestovali antifašisti.

Misi je prisustvovalo dvadeset osoba, a među njima i predstavnici Hrvatskog narodnog sabora i ambasador Hrvatske u Bosni i Hercegovini Ivan Sabolić. Pokrovitelji mise su bili Hrvatski sabor, Hrvatska biskupska konferencija i Počasni blajburški vod.

Protestna šetnja

U vrijeme trajanja mise, više hiljada građana Sarajeva je krenulo u mimohodu od naselja Marijin Dvor, gdje je pred oslobođenje Sarajeva 1945. godine, ustaški režim objesio 55 antifašista. Organizator je bio SABNOR (Savez antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata) u BiH.

Mimohod je završio dolaskom pred Vječnu vatru, u centru grada, gdje su se mogli čuti povici ‘Neće proći’, ‘Ne daj se Bosno’, a pjevane su brojne antifašističke pjesme.

Sve je proteklo mirno i bez incidenata, a održavanje mise u sarajevskoj katedrali i mimohod kroz grad je obezbjeđivalo više stotina policajaca.

Nakon najave da će se misa održati, uslijedile su brojne reakcije domaćih i međunarodnih predstavnika i nevladinih organizacija. Pozive da se misa ne održi su uputili članovi Predsjedništva BiH, a reagovala je i Ambasada SAD u BiH.

“Vjerski lideri imaju svoju ulogu u komemoracijama i nadam se da će se te komemoracije fokusirati na sjećanje, a ne revizionizam, izjavio je, uz ostalo, u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Eric Nelson, komentirajući održavanje mise bleiburškim žrtvama u sarajevskoj katedrali, 16. maja.

XS
SM
MD
LG