Dostupni linkovi

Državljani Srbije i dalje ne mogu u Crnu Goru


Jedan od crnogorskih graničnih prelaza
Jedan od crnogorskih graničnih prelaza

Institut za javno zdravlje (IJZ) Crne Gore odlučio je da ne proširi listu zemalja čiji građani mogu ući u Crnu Goru, što znači da će crnogorske granice i dalje biti zatvorene za građane Srbije.

Ovu odluku obrazlažu pogoršanjem epidemiološke situacije u toj državi.

"Prilikom ažuriranja liste posebna pažnja je bila posvjećena značaju prekogranične saradnje i otvaranju granice sa Srbijom. U vidu smo takođe imali dobrosusjedske odnose, brojne i razvijene privatne, porodične i ekonomske odnose Crne Gore i Srbije. Međutim, na odluku da se Srbija još uvijek ne uvrsti na listu zemalja uticala je prije svega nejasna situacija sa epidemiološkim podacima, odluka zdravstvenih institucija Srbije da se više hiljada inficiranih uklone sa spiska zaraženih jednim aktom, povećanje broja oboljelih poslednjih dana a samim tim i izvjesno pogoršanje epidemiološke situacije", saopšteno je iz IJZ.

Dodaju da je u svemu ovome poseban problem predstavljao potpuni izostanak odgovora na blagovremeni i profesionalni upit Instituta koji je, kako navode, imao za cilj razmjenu epidemioloških podataka i otklanjanje svih nedoumica.

"Sigurni smo da je svima jasno da je uloga Instituta za javno zdravlje isključivo zaštita i unapređenje zdravlja građana Crne Gore i njihovih gostiju. Bez obzira na svo razumljivo nestrpljenje koje postoji oko otvaranja granica sa Srbijom, takav potez, bez jasne epidemiološke potpore i dokaza koji bi ukazivali da je otvaranje granica moguće bez prihvatljivog rizika po zdravlje svih u Crnoj Gori, u ovom trenutku nije moguć", saopšteno je iz IJZ.

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije ove sedmice sa liste su uklonjeni Egipat, Haiti, Irak, Izrael i Surinam.

Podsjetimo, poslednji spor zvaničnih institucija Srbije i Crne Gore nastao je kada je Crna Gora postavila epidemiološki kriterijum prema kojem u zemlju mogu da uđu građani onih država koje održavaju broj zaraženih od Covid-19 na manje od 25 na 100.000 stanovnika, a u tu grupu ne spada Srbija.

Srbija je 6. juna evidentirala 4.125 oporavljenih za 24 sata, zbog čega je crnogorski Institut za javno zdravlje najavio da će tražiti objašnjenje za to od zdravstvenih institucija Srbije.

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar na taj zahtjev je odgovorio da "nema smisla Crnoj Gori pojašnjavati broj pacijenata koji su izliječeni od COVID-19 infekcije”, ocjenjujući da Crna Gora nema rezultate niti adekvatno znanje o korona virusu.

Crnogorske granice su 1. juna otvorene za više od 130 država. IJZ je takvu odluku predložio na osnovu grupe kriterijuma, među kojima je najznačajniji broj aktivnih slučajeva oboljelih od Covida. Tako su granice otvorene za zemlje koje imaju do 25 trenutno oboljelih na 100.000 stanovnika.

U Crnoj Gori kraj epidemije korona virusa proglašen je 2. juna. Odluka o kraju epidemije uslijedila je nakon što je prošlo 28 dana otkako u Crnoj Gori nije zabilježen nijedan novi slučaj obolijevanja od korona virusa.

XS
SM
MD
LG