Dostupni linkovi

Borelj zabrinut zbog američkih sankcija Međunarodnom krivičnom sudu


Žozep Borelj

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj rekao je u četvrtak da je "vrlo zabrinut" zbog odluke američkog predsednika Donalda Trampa da odobri uvođenje ekonomskih sankcija protiv svih zvaničnika Međunarodnog krivičnog suda (MKS) uključenih u istrage oko aktivnosti američkih snaga.

"Objava da je predsednik Donald Tramp potpisao ukaz odobravajući američke sankcije protiv zaposlenih u Međunarodnom krivičnom sudu uključenih u bilo koju istragu oko aktivnosti američkih snaga, možda o ratnim zločinima u Avganistanu, jako zabrinjava", rekao je Borelj.

On je rekao da će EU razmotriti sve impllikacije te odluke i da će se o tome razgovarati na sastanku Saveta ministara spoljnih poslova EU koji će održati video konferenciju u ponedeljak 15. juna, a predviđen je i razgovor sa državnim sekretarom SAD Majkom Pompeom, prema navodima diplomatskih izvora.

Borelj je rekao da EU snažno podržava Međunarodni krivični sud, čije sedište je u Hagu, jer je on odigrao ključnu ulogu u uspostavljanju međunarodne pravde.

Tramp je odobrio uvođenje ekonomskih sankcija i putnih restrikcija svim zaposlenim u Međunarodnom krivičnom sudu (MKS) koji bez saglasnosti SAD vode istrage ili optužuju američke vojnike ili obaveštajne zvaničnike oko mogućih zločina u Avganistanu, saopštila je ranije u četvrtak Bela kuća.

XS
SM
MD
LG