Dostupni linkovi

Tramp odobrio sankcije protiv zvaničnika Međunarodnog krivičnog suda u Hagu


Donald Tramp
Donald Tramp

Predsednik SAD Donald Tramp (Trump) odobrio je uvođenje ekonomskih sankcija i putnih restrikcija svim zaposlenima u Međunarodnom krivičnom sudu (MKS) koji vode istrage ili optužuju američke vojnike ili obaveštajne zvaničnike oko mogućih zločina u Avganistanu, saopštila je Bela kuća.

"Uprkos brojnim pozivima SAD i naših saveznika za reformu, Međunarodni krivični sud nije ništa uradio da se reformiše i nastavlja da sprovodi politički motivisane istrage protiv nas, ili naših saveznika, među kojima je i Izrael", rekao je portparol američkog predsednika u saopštenju, prenosi Frans pres.

Neimenovani visoki američki zvaničnik rekao je da istrage MKS krše nacionalni suverenitet SAD i naveo da je moguće da Rusija podstiče optužbe protiv američkih državljana.

Tramp je potpisao izvršno naređenje kojim se odobravaju ove sankcije.

Međunarodni krivični sud sa sedištem u Hagu formiran je 2002. da sudi za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti i genocid u oblastima gde počinioci inače ne bi bili procesuirani. Njegovu jurisdikciju priznaju 123 države.

SAD nisu nikad bile član Međunarodnog krivičnog suda. Administracije obe stranke u SAD, republikanaca i demokrata, bile su zabrinute zbog mogućnosti političkog gonjenja američkih vojnika i zvaničnika zbog navodnih ratnih zločina i drugih dela.

XS
SM
MD
LG