Dostupni linkovi

Ministar spoljnih poslova Albanije podržao zajedničku listu albanskih partija


Genat Cakaj (za govornicom), sa predstavnicima albanskih partija sa juga Srbije u Tirani, 16. januara 2020.
Genat Cakaj (za govornicom), sa predstavnicima albanskih partija sa juga Srbije u Tirani, 16. januara 2020.

Ministar za Evropu i spoljne poslove Albanije Gent Cakaj pružio je svoju podršku zajedničkoj listi albanskih partija sa juga Srbije pod nazivom Albanska demokratska alternativa – Ujedinjena dolina.

Cekaj boravi u trodnevnoj zvaničnoj poseti opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa u Preševskoj dolini, na krajnjem jugu Srbije sa pretežno albanskim stanovništvom.

Cekaj je 11. juna boravio u Bujanovcu gde je razgovarao sa gradonačelnikom Šaipom Kamberijem, a kasnije posetio osnovnu školu „Sami Frasheri“ u selu Lučani kojoj je uručio novčanu donaciju za rekonstrukcju.

On se tokom popodneva sastao i sa predsednikom Albanskog nacionalnog saveta, Ragmijem Mustafom. Agendom trodnevne posete Preševskoj dolini nije predviđen susret sa predstavnicima centralne vlasti u Beogradu.

Nakon tih sastanaka i poseta nije davao izjave medijima, a gradonačelnik Bujanovca, Šaip Kamberi, je posle sastanka sa albanskim ministrom, na svom Fejsbuk profilu napisao da sa "Ministrom Cakajem treba da koordiniramo naše konkretne akcije u vezi sa zajedničkim planovima za Preševsku dolinu".

"Prisustvo Albanije u Preševskoj dolini neophodno je i veoma dobrodošlo", istakao je Kamberi u objavi.

Tokom dana, Cakaj će posetiti kancelariju za vezu Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OEBS) u Bujanovcu.

Ministar Cakaj, je prvog dana posete u Preševu razgovarao sa liderima albanskih stranaka koje po prvi put učestvuju na parlamentarnim izborima u Srbiji sa zajedničkom listom ADSH - Ujedinjena dolina.

Sastanku su prisustvovali Šaip Kamberi Partija za demokratssko delovanje (PDD), Šćiprim Arifi Alternativa za promene (AZP), Nagip Arifi Demokratska partija (DP), Šćiprim Musliu Pokret za demokratski progres (PDP) i Sami Salihu Pokret za reforme (PZR).

Ministar Cakaj je tom prilikom podržao listu ADSH - Ujedinjena dolina.

Ministra Cakaja tokom posete Preševskoj dolini pratio je ambasador Republike Albanije u Beogradu Ilir Bočka.

Ministar za Evropu i spoljne poslove Albanije Gent Cakaj je 16. januara u Tirani, kao specijalni izaslanik premijera Edija Rame prisustvovao potpisivanju sporazuma albanskih stranaka sa juga Srbije o zajedničkom učešću na izborima u Srbiji.

Premijer Albanije Edi Rama pozdravio je tada sporazum objavom na društvenoj mreži Twitter, poručivši da ujedinjenje predstavlja snagu.

Albanske partije sa juga Srbije prvi put će na predstojećim parlamentarnim izborima 21. juna nastupiti sa zajedničkom listom pod nazivom Albanska demokratska alternativa – Ujedinjena dolina, nadajući se da će tako osvojiti veći broj mandata.

XS
SM
MD
LG