Dostupni linkovi

Dodik: Ustavni sud „napao“ teritorijalnu organizaciju BiH


Srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Milorad Dodik nazvao je odluku Ustavnog suda BiH o knjiženju poljoprivrednog zemljišta na državu BiH "državnim udarom", jer, kako je rekao, "predstavlja napad na teritorijalnu organizaciju", prema kojoj Republici Srpskoj pripada 49 odsto, a Federaciji BiH 51 odsto teritorije.

Dodik je naveo da teritorija pripada entitetima, ističući i Aneks dva Dejtonskog sporazuma, koji govori o međuentitetskoj granici, dok spoljna granica predstavlja međunarodno priznatu granicu BiH.

Dodik je za agenciju SRNA izjavio i da "državna imovina nikako ne može biti imovina BiH, jer BiH nema odrednicu 'država' ili 'republika', niti bilo koju drugu".

"Imovina može isključivo biti u vlasništvu Republike Srpske i Federacije BiH, dok BiH ima samo granicu. Postoji znak jednakosti između zemljišta i teritorije, a teritorija isključivo pripada entitetima", izjavio je Dodik.

Ustavni sud BiH je na dvodnevnoj sednici 6. i 7. februara utvrdio da je član 53. Zakona o poljoprivrednom zemljištu RS suprotan Ustavu BiH.

Tim članom je propisano da poljoprivredno zemljište koje je javno dobro, odnosno državno vlasništvo, po sili zakona postaje vlasništvo i posed RS.

Ustavni sud smatra da je reč o "isključivoj nadležnosti BiH u regulisanju pitanja državne imovine".

XS
SM
MD
LG