Dostupni linkovi

Epidemiolozi o rastu korona slučajeva u Srbiji: Došlo do opuštanja


Novi Sad, maj 2020.
Novi Sad, maj 2020.

Veći broj zaraženih COVID-om 19 u Srbiji nego prethodnih sedmica, nakon prvobitnog epidemiološkog smirivanja krajem maja, doveo je do različitog tumačenja stručnjaka u vezi sa preduzetim merama i trenutnom situacijom u vezi sa korona virusom.

Međutim, ono u čemu se sagovornici Radija Slobodna Evropa, epidemiolozi Branislav Tiodorović i Zoran Radovanović, slažu je da je oprez i dalje od presudne važnosti.

BLOG UŽIVO O KORONA VIRUSU

"Nema razloga za paniku zbog nešto većeg broja zaraženih korona virusom u Srbiji nego prethodnih par sedmica, ali je potreban oprez", izjavio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) epidemiolog Branislav Tiodorović, član republičkog Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa.

U protekla tri dana zvanično je saopšteno da je korona virus u Beogradu registrovan i u studentskom domu i vrtiću, Neurologiji Kliničkog centra u Nišu, da su Novi Pazar i Tutin nova žarišta, dok raste broj novootkrivenih slučajeva.

"Čini se da je došlo do velikog opuštanja stanovništva i to bi mogao biti jedan od glavnih razloga za dnevni porast registrovanih slučajeva", objasnio je Tiodorović.

Virus je i dalje tu

On napominje da građani moraju biti svesni da je virus i dalje tu i da antikorona mere nisu ukinute.

"I dalje stoji preporuka da se u zatvorenom prostoru nose zaštitne maske i da se na otvorenom bude na odstojanju od najmanje metar. A to se ne dešava", rekao je epidemiolog Branislav Tiodorović za RSE.

Kako se ovih dana može videti u Beogradu, građani se uglavnom ponašaju relaksirano. Maske u trgovinama i na pijacama većinom nose stariji, gosti u kafeima i restoranima sede bez zaštite, dok retko ko među šetačima vodi računa o distanci.

Neki od Beograđana, sa kojima je RSE razgovarao u centru grada, rekli su da su čuli da i dalje ima više desetina zaraženih svakog dana.

"Pa nosim masku i rukavice ali ne stalno. Kada slušam na televiziji uhvati me panika, pa posle zaboravim i idem normalno bez toga", kaže Nada Košavić (67), prodavačica na pijaci, dok penzioner Mile Petrović (80) kupuje uz blagi oprez.

"Malo je popustila pažnja, opustili smo se. Koristim ljutu rakiju i beli luk. I masku obavezno, da me ne kazni neko", naveo je Petrović, koji je jedini od troje sagovornika RSE nosio masku.

"To je više za starije ljude koji su hronično bolesni. Moguće je da više na njih utiče nego na mlađi svet. Nosio sam i ja masku, mesec dana sam je nosio, više ne", rekao nam je trgovac Peđa Radević (53).

Rano za proglasiti kraj epidemije

Kako pokazuju dnevni izveštaji Ministarstva zdravlja, 1. juna 2020. registrovano je najmanje novozaraženih u poslednja dva i po meseca – 18 novozaraženih, ali je u narednim danima njihov broj rastao, a broj je četiri dana kasnije dostigao najvišu vrednost - 96 nova slučaja.

Prema poslednjim podacima, 10. juna broj novozaraženih bio je 66.

Od 25. do 31. maja, kako se vidi na osnovu podataka sa zvaničnog državnog sajta covid19.rs, dnevni broj zaraženih varirao je od 25 do najviše 54.

  • Interaktivna mapa:

Epidemiolog Zoran Radovanović kaže za RSE da brojke upozoravaju da je rano govoriti o kraju epidemije.

"To je jasno jer je pre četiri ili pet nedelja došlo do zaravnjenja. Više kriva novootkrivenih slučajeva nije opadala nego je, kada pogledate trend, dobila manje više horizontalni oblik sa visokim oscilacijama", naveo je Radovanović.

On smatra da su na relaksiraniji stav građana nakon 6. maja, kada je ukinuto vanredno stanje zbog epidemije COVID-19, uticali i, kako kaže, različiti signali nadležnih.

"Neki članovi Kriznog štaba bili su za to da se čak ide na zaražavanje, takozvano tiho prokužavanje, da prirodi prepustimo budućnost. Neki su bili za maske i fizičko rastojanje. Tako da u samom Kriznom štabu nije postojala saglasnost, što se onda prenelo i na građanstvo", naveo je Radovanović.

Nova žarišta virusa

Ustanova Studentski centar Beograd saopštila je 8. juna da su od povratka studenata u studentske domove 15. maja među njima potvrđena tri slučaja infekcije korona virusom. Kako je navedeno, COVID-19 registrovan je u Studentskom domu Karaburma, troje zaraženih dobilo je pravovremenu lekarsku pomoć, dok je dvadesetak studenata koji su bili u kontaktu sa njima izolovano i testirano.

Epidemiolog Branislav Tiodorović kaže da je evidentno da je u neke delove zemlje virus kasnije došao
Epidemiolog Branislav Tiodorović kaže da je evidentno da je u neke delove zemlje virus kasnije došao

Sekretarijat Beograda za obrazovanje i dečju zaštitu istog dana saopštio je da su četiri spremačice u vrtiću Zvončica na Zvezdari pozitivne na korona virus, kao i da one nisu bile u direktnom kontaktu sa decom.

Na Klinici za neurologiju Kliničkog centra Niš prijavljena je intrahospitalna epidemija i preduzete su sve mere zaštite, nakon što je 5. juna potvrđen korona virus kod bolničarke i četvoro pacijenata na toj klinici, saopšteno je 8. juna iz te zdravstvene ustanove.

Moguće pooštravanje mera

Epidemiolog Branislav Tiodorović kaže da je evidentno da je u neke delove zemlje virus kasnije došao, da se to može reći za jug Srbije i novopazarski region, i da nije isključeno da u tim oblastima Krizni štab uskoro pooštri mere.

"Na primer, da se uvede obaveza nošenja maski i držanja odstojanja, kao i da se inspekcijski organi angažuju u kontroli sprovođenja tih propisa. Sve u cilju da se smanji broj obolelih", naveo je Tiodorović za RSE.

Epidemiolog Zoran Radovanović smatra da je kraj epidemije najbolje prognozirati posle opštih izbora zakazanih za 21. jun.

"Nije realno o tome govoriti dok se ne završe skupovi sa velikim brojem ljudi. Dok se ne okonča prebacivanje glasača autobusima sa jednog mitinga na drugi, što nije baš razumno, neće se mnogo toga promeniti", kaže Radovanović.

U Srbiji je korona virusom, kako je saopštilo Ministarstvo zdravlja na svom sajtu covid19.rs, inficirano 12.031 osoba, od početka epidemije do 10. juna preminuo je 251 zaraženi, u poslednja 24 sata od COVID-19 umro je jedan pacijent, registrovano je 66 novoinficiranih, testirano 5.015 građana, a ukupno 287.064. Kako je navedeno, aktivna su 432 slučaja, na respiratorima je 14 ljudi, dok je procenat smrtnosti 2,09.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG