Dostupni linkovi

Crnogorska policija neće dozvoliti javna okupljanja kojima se krše mjere, zdravlje građana prioritet


Slika sa ranije litije, 8. mart 2020.
Slika sa ranije litije, 8. mart 2020.

Policija neće dozvoliti javna okupljanja kojima se krše mjere Nacionalnog koordinacionog tijela i procesuiraće svako odgovorno lice u slučajevima nepoštovanja zakona i ugrožavanja zdravlja građana Crne Gore, izjavio je direktor Uprave policije Veselin Veljović.

U pisanoj izjavi dostavljenoj medijima se navodi da “policija neće obezbjeđivati javna okupljanja koja nijesu prijavljena u zakonom utvrđenoj proceduri”.

Veljović, kako se navodi, vjeruje da je organizator javnih okupljanja svjestan činjenice da je u ovom trenutku očuvanje zdravlja građana prioritet i da bi ova okupljanja podsticala tenzije i doprinijela stvaranju uznemirenja javnosti.

“Podsjećam javnost da se u samo jednom klasteru sa litije koronavirusom inficiralo oko 70 osoba, što nam govori da su javna okupljanja i dalje realna prijetnja i rizik po zdravlje građana”, ističe Veljović.

Nacionalno kordinaciono tijelo za borbu protiv zaraznih bolesti (NKT) je 28. maja, na predlog Instituta za javno zdravlje, donijelo odluke o svim vrstama okupljanja, na otvorenom i u zatvorenom prostoru, na javnim mjestima, uključujući i svadbena veselja, sahrane.

U odluci se navodi da skupovima može da prisustvuje do 200 lica, uz obavezno poštovanje mjera fizičke distance od najmanje 2m.

Mitropolija crnogorsko primorska Srpske pravoslavne crkve (SPC) najavila je za nedelju, 14.juna nastavak litija.

Masovne protestne litije, do početka epidemije COVID-19, SPC je organizovala dva puta sedmično tražeći povlačenje Zakona o slobodi vjeroispovijesti koji je usvojen u Skupštini Crne Gore 27. decembra 2019. godine.

Zakon propisuje da vjerske zajednice moraju da dokažu vlasništvo nad crkvenom imovinom u Crnoj Gori koja je sagrađena do 1918. godine, suprotnom ta imovina će se smatrati državnom.

SPC koja se protivi zakonu, smatrajući da im se njime otima imovina, od početka godine, organizovala je u gotovo svim crnogorskim gradovima litije na kojima se okupljalo po više hiljada učesnika.

Poslednje litije organizovane su 12.marta od kada ih je, zbog prijeteće epidemije COVID-19, mitropolija privremeno obustavila.

XS
SM
MD
LG