Dostupni linkovi

Najviši izraelski sud oborio zakon o retroaktivnoj legalizaciji jevrejskih naselja


Dečak na biciklu u jevrejskom naselju Beitar Ilit na okupiranoj Zapadnoj obali, juli 2019.

Vrhovni sud Izraela stavio je danas (9. jun) van snage sporni zakon kojim bi se retroaktivno legalizovale hiljade jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali podignute nezakonito na privatnoj palestinskoj zemlji.

Izraelski parlament je usvojio zakon u februaru 2017. godine ali ga je ubrzo potom zamrznuo Vrhovni sud da bi razmotrio peticije protiv.

Ovu sudsku odluku je kritikovala vladajuća konzervativna partija Likud koja podržava jevrejske naseljenike, a pozdravili su je njeni koalicioni partneri u partiji centra Plavo i belo i tako je izbio na videlo jaz u osetljivoj novoj vladi.

Sud je presudio da je zakon nelegalan, ocenivši da "retroaktivno autorizuje nelegalne akcije određenog stanovništva u području, a povređuje prava drugog stanovništva".

Na osnovu zakona, palestinski vlasnici zemlje bi dobili kompenzacije u novcu ili alternativnu zemlju, čak i ako ne pristanu da se odreknu svoje imovine.

Veći deo međunarodne zajednice smatra jevrejska naselja na Zapadnoj obali nelegalnim po međunarodnom pravu i preprekom za mir sa Palestincima.

Izrael je osvojio tu teritoriju u ratu 1967. godine i potom izgradio desetine naselja u kojima sada živi oko pola miliona Izraelaca.

Ovakva presuda je doneta nekoliko nedelja posle obećanja premijera Izraela Benjamina Netanjahua da će početi da anektira delove Zapadne obale, što je izazvalo kritike u inostranstvu i zabrinutost da bi moglo da izazove palestinske nerede.

Vođa izraelske organizacije Borci za mir, koja se protivi jevrejskih naseljima, Jonatan Ger, izrazio je nadu da odluka Vrhovnog suda "šalje Vladi Izraela jasnu poruku da će sudbina planova o aneksiji biti ista".

XS
SM
MD
LG