Dostupni linkovi

U Federaciji BiH 40. smrtni slučaj od posljedica COVID-19


U Tešnju, gradiću u centralnoj Bosni, preminuo je osamdesetdvogodišnji muškarac od posljedica moždanog udara, a testiranjem nakon smrti utvrđeno je kako je bio pozitivan i na korona virus, potvrdio je za RSE Amir Dujsić, direktor Doma zdravalja u Tešnju.

Ovo je prvi smrtni slučaj u Zeničko-dobojskom kantonu (ZDK), a četrdeseti u Federaciji BiH (FBiH).

Pratite BLOG o pandemiji

„Treba naglasiti da je ovaj pacijent imao niz drugih bolesti i porodica nije povezivala njegovu trenutnu slabost sa mogućom COVID-19 infekcijom. Zbog toga se nisu ni obraćali zdravstvenim ustanovama“, kazao je Dujsić.

Tešanj je trenutno najveće žarište korona virusa u Bosni i Hercegovini, u kojem je ukupno registrirano 103 zaražene osobe, od kojih su neke već izliječene. Četrdesetak zaraženih osoba iz žarišta preduzeća Koža-komerc, odbilo je hospitalizaciju u Kantonalnoj bolnici Zenica.

U Tešnju će u srijedu 10. juna biti održana i sjednica Kriznog štaba civilne zaštite, na kojoj će biti donesena odluka na koji način će te osobe biti smještene u zdravstvenu ustanovu kako bi se izolirale i onemogućile da prenose virus u zajednici.

U posljednja 24 sata na području Bosne i Hercegovine (BiH) registrovana su 23 nova slučaja pozitivnih na korona virus.

Prema podacima Ministarstva civilnih poslova BiH u Bosni i Hercegovini do sada je zabilježeno ukupno 2.728 potvrđenih slučajeva zaraze korona virusom, a od posljedica COVID-19 je preminulo ukupno 160 osoba.

Na području BiH do sada je ukupno izliječeno 2.049 osoba

XS
SM
MD
LG