Dostupni linkovi

Maske u Španiji obavezne sve do pronalaska lijeka ili vakcine


Maske na Malvarosa plaži u Valenciji

Nošenje maski u javnom prostoru ostat će obavezno u Španiji i nakon što 21. juna ova zemlja ukine vanredno stanje. Ministar zdravstva ove zemlje Salvador Illa saopštio je ovu odluku u utorak rekavši da će Španci skinuti maske tek onda kada lijek ili vakcina za korona virus budu pronađeni, prenosi agencija Reuters.

Ukoliko ne mogu garantovati udaljenost od 1,5 metara, Španci će morati nastaviti nositi maske u zatvorenom i otvorenom prostoru.

Obaveza nošenja maski ostat će sve dok “definitivno ne pobijedimo virus, što će se desiti onda kada budemo imali efikasnu terapiju ili vakcinu”, rekao je Illa.

Snažno pogođena širenjem korona virusa, Španija je sredinom marta uvele neke od najstrožijih mjera ograničenog kretanja i rada.

No, kako se broj novih zaraženih i preminulih uslijed posljedica COVID-19 bolesti smanjuje, zemlja je krenula u postepeno olakšavanje mjera.

Prema posljednjim podacima američkog Johns Hopkins Univerziteta, Španija je trenutno šesta najpogođenija zemlja na svijetu korona virusom, sa 241.717 zaraženih i 27.136 preminulih osoba.

XS
SM
MD
LG