Dostupni linkovi

Španija bez novih smrtnih slučajeva prvi put od marta


Sa maskom na licu na plaži u Valensiji
Sa maskom na licu na plaži u Valensiji

U posljednja dvadeset i četiri sata u Španiji nije prijavljena niti jedna smrt uzrokovana COVID-19 bolešću, javlja Associated Press agencija, što je prvi put od marta.

Šef za vanredne zdravstvene reakcije Fernando Simon rekao je da je razvoj situacije u ovoj zemlji “veoma, veoma ohrabrujući”.

Tokom posljednja 24 sata, saopštio je Simon, registrovan je sedamdeset i jedan slučaj zaraze korona virusom.

“Na dobrom smo mjestu sa razvojem pandemije”, rekao je Simon i dodao: “Statistike prate trend. One idu u dobrom pravcu”.

Prva dva smrtna slučaja povezana sa pandemijom COVID-19 u Španiji su registrovana 3. marta. Broj zaraženih osoba naglo je porastao, a 2. aprila su zabilježili 950 preminulih u samo jednom danu.

Prema posljednjim informacijama, u Španiji je do sada od COVID-19 preminulo 27.127 osoba, dok je prijavljeno preko 240.000 zaraženih.

Pratite:

Prateći trend sporijeg širenja korona virusa, Španija je posljednjih sedmica krenula sa postepenim ublažavanjem strogih mjera donesenih u vrijeme velikog širenja virusa.

Vanredno stanje u Španiji treba da istekne 7. juna, ali je premijer Pedro Sanchez najavio da će tražiti još jedno dvosedmično produženje vanrednog stanja.

XS
SM
MD
LG