Dostupni linkovi

Godišnjica Bitke na Sutjesci: 'Prilika da se oda počast svim antifašistima'


Orsat Miljenić, predstojnik Ureda predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića sa delegacijom na Tjentištu

Delegacije Republike Hrvatske i Saveza antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata u Bosni i Hercegovini (SABNOR BiH) obišli su Memorijalni kompleks Tjentište povodom obilježavanja 77. godina od Bitke na Sutjesci.

Tjentište je mjesto velikog stradanja pripadnika Druge dalmatinske brigade i simbol stradanja Dalmatinaca u Drugom svjetskom ratu.

Zajedno s delegacijom iz susjedne zemlje, Tjentište je posjetila i grupa boraca iz BiH, rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Sead Đulić predsjednik SABNOR-a BiH.

„Na Tjentište smo došli kako bi obilježili 77 godina od čuvene Bitke na Sutjesci i 75 godina pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu. U Dolini heroja na Tjentištu, na centralni spomenik položili smo cvijeće kao i na spomen obilježje u mjestu Donje Bare, gdje je život izgubio veliki broj boraca Druge dalmatinske brigade između 5. i 9. juna 1943. godine. Zajedno smo obišli i Muzej bitke na Sutjesci,“ rekao je Đulić.

Delegaciju Republike Hrvatske predvodio je Orsat Miljenić, predstojnik Ureda predsjednika Republike Hrvatske (RH) Zorana Milanovića i njegov savjetnik za vanjsku i europsku politiku.

Miljenić je poručio da je posjeta Tjentištu prilika da se oda počast svim antifašistima.

„Na Tjentištu je stradalo izuzetno puno građana Hrvatske koji su se borili za slobodu i svakako je primjereno doći i odati im počast. Mislim da je Dalmacija dobro upoznata s događajima na Tjentištu, gdje je bilo veliko stradanje pripadnika Druge dalmatinske brigade, ali ovo mjesto je uopće simbol stradanja Dalamatinaca u Drugom svjetskom ratu," izjavio je Miljenić.

Predsjednik SABNOR-a BiH Sead Đulić je ocijenio da se stvari u regionu mijenjaju.

„To potvrđuje i praksa koju je uveo predsjednik Hrvatske, Zoran Milanović. Očekujem da će i delegacija BiH, državna delegacija, doći i odati počast ne samo građanima BiH koji su stradali na Sutjesci nego svim antifašistima. Ovo je jedno od svetih mjesta kompletne antifašističke borbe nekadašnjih jugoslovenskih prostora“, rekao je Đulić.

Bitka na Sutjesci, odnosno Peta neprijateljska ofanziva trajala je od 15. maja do 15. juna 1943. godine i odnijela više od 7.000 života.

Pogledajte: Obilježavanje 75. godišnjice Bitke na Sutjesci

Godišnjica Sutjeske: 'Sutra bih dao život za iste ideale'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:46 0:00

XS
SM
MD
LG