Dostupni linkovi

Iran usvaja zakon o zaštiti djece nakon što je otac ubio kćerku


Rominu Ashrafi ubio je otac nakon što je od kuće pobjegla sa muškarcem

Nakon što je bio u zastoju više od decenije, iransko Zaštitno vijeće je 7. juna ratificirao zakon o zaštiti djece od nasilja.

Ovaj potez je uslijedio nakon što je prošlog mjeseca otac ubio četrnaestogodišnju kćerku što je izazvalo bijes širom zemlje. Ubistvo Romine Ashrafi, posljednji je u nizu slučajeva takozvanog “ubistva iz časti”.

Ubistvo je ponovo pokrenulo raspravu o potrebi pravne zaštite djece i žena od nasilja i zlostavljanja. Sve je rezultiralo pozivom iranskog predsjednika Hassana Rohanija da se što prije donese odgovarajući zakonski okvir.

Pojedini mediji, prenosi Radio Farda, iranski servis Radija Slobodna Evropa, smatraju da je ubistvo tinejdžerke, koju je policija pritvorila i poslala kući ocu nakon što je pobjegla sa 28-godišnjim muškarcem, moglo biti izbjegnuto da je zakon donesen ranije. Iranski mediji pišu kako je djevojka izrazila strah za svoj život zbog očevog temperamenta.

“Još uvijek postoji nada da će primjenom ovog zakona doći do spriječavanja velikog broja slučajeva” navode u iranskom listu Aftabe Yazd.

“Prema mišljenju Zaštitnog vijeća, prijedlog zakona o zaštiti djece i tinejdžera nije u suprotnosti sa vjerskim zakonom i ustavom, i on je odobren”, rekao je glasnogovornik ovog Vijeća Abbas Ali Khadkhodayi.

Iz ovog tijela su 2018. godine uputili kritike i spriječili prijedlog zakona, nakon što je poslan na odobravanje parlamentu. Zaštitno vijeće zaduženo je za to da provjeri da li je neki prijedlog zakona u skladu sa vjerskim zakonom i ustavom Irana.

Iranska potpredsjednica za ženska i porodična pitanja, Massoumeh Ebtekar na Twitteru je napisala da odobreni zakon predstavlja “jedan od najnaprednijih zakona o dječijim pravima u svijetu”.

Sa druge strane, aktivistica za prava djece Monica Nadi navodi kako je zakon daleko od “pružanja sveobuhvatne zaštite djece”, iako je pohvalila potez donošenja zakona.

Pročitajte i ovo:

Tekst zakona još uvijek nije javno objavljen, no tekst prijedloga iz 2018. godine uključuje kazne za nasilno i zlostavljačko ponašanje prema djeci do 18 godina, uključujući fizičko nasilje, seksualno zlostavljanje i prostituciju kao i ekonomsko iskorištavanje.

XS
SM
MD
LG