Dostupni linkovi

Ubistvo tinejdžerke u fokus vratilo 'ubistva iz časti' u Afganistanu


Šokantno ubistvo djevojke u Afganistanu najnoviji je primjer takozvanih "ubistava iz časti". (Ilustrativna fotografija)
Šokantno ubistvo djevojke u Afganistanu najnoviji je primjer takozvanih "ubistava iz časti". (Ilustrativna fotografija)

Afganistanske djevojke i žene koje imaju veze s muškarcima izvan braka često su meta brutalnih kazni - uključujući javna šibanja, zatvor, pa čak i smrt, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Tinejdžerku, za koju se veruje da je prekršila tu društvenu normu, prošle sedmice je ubio brat nakon što je pobjegla od kuće sa svojim dečkom.

Šokantni incident je najnoviji slučaj takozvanih ubistava “iz časti" u Afganistanu: ubistvo žena zbog navodnog sramoćenja porodice poput bijega s muškarcima ili preljube.

Na smrt izbodena

Policija je navela da je Nazela, 18-godišnja djevojka, zadavljena električnom žicom, a potom izbodena na smrt 1. maja u okrugu Baharak u sjeveroistočnoj provinciji Badakhshan.

Noor Agha Naderi, okružni guverner Baharaka, rekla je za Radio Slobodna Evropa da je žrtva odbila prijedlog za brak sa drugim muškarcem kojeg je ugovorila njena porodica.

Pobjegla je od kuće i sklonila se u okružni štab policije sa svojim dečkom, dodala je Naderi. Ali dva dana kasnije, brat je došao po nju u stanicu i uvjerio policiju da joj se ništa neće dogoditi.

Za sat vremena bila je mrtva.

"Nažalost, kad je stigla kući, brat ju je pretukao do smrti", rekla je Naderi. "Brat je zatim pobegao u područje koje kontrolišu talibani.”

Vlasti vjeruju da je pobjegao u kvart Jurm, koji je pod kontrolom islamske militantne grupe, što policiji otežava hapšenje.

Naderi je rekla da su policijski zvaničnici koji su pustili žrtvu, znajući da je u opasnosti, suspendovani i pod istragom.

Arefa Nawid, šefica pokrajinske kancelarije Nezavisne komisije za ljudska prava u Afganistanu (AIHRC), optužila je policiju za loše postupanje u ovom slučaju.

Rekla je da policija nije trebala pustiti djevojku nego je prebaciti u sigurnu kuću.

"To se dogodilo zbog toga [policije]", rekla je Nawid za RSE.

Dečko žrtve stavljen je pod policijsku zaštitu.

‘Moralni’ zločini

Takozvani "moralni prekršaji", uključujući preljubu ili čak bježanje od kuće, prema afganistanskom Krivičnom zakonu, nisu krivična djela. Ali stotine žena i djevojčica ipak su zatvorene nakon što su ih sudovi, u kojima dominiraju vjerski konzervativci, osudili zbog "nemorala".

U nekim ruralnim područjima, gdje talibanski militanti imaju značajan uticaj, stanovnici često smatraju da su vladina tijela korumpirana ili nepouzdana i obraćaju se talibanskim sudovima za rješavanje sporova.

Talibanski sudovi vode se strogim tumačenjima šerijatskog zakona koji propisuju smrt ili u drugim slučajevima javno šibanje za muškarce ili žene koji budu proglašeni krivim za fizički odnos izvan braka.

Ženina porodica često stoji iza kazne, u nekim slučajevima izbjegavaju ženu ili je predaju vlastima na krivično gonjenje. U najgorim slučajevima, ženini rođaci izvrše ubistvo.

Veliki broj ubistava

Nazelina priča nije jedina u Afganistanu gdje je nasilje nad ženama rasprostranjeno.

Uprkos tome što su žene napravile značajne pomake od kraja vladavine talibana 2001. godine, nasilje u porodici i dalje je često, a prisilni ili ugovoreni brakovi norma.

Posljednjih godina je izvršen veliki broj zastrašujućih javnih kažnjavanja žena optuženih za moralne zločine.

Prava žena u Afganistanu: 100 nemirnih godina
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:07:47 0:00

AIHRC je u 2019. godini zabilježio skoro 4.700 slučajeva nasilja nad ženama u Afganistanu, što je povećanje za 8 posto u odnosu na godinu prije.

Također, zabilježili su ubistva 238 žena, pri čemu je 96 označeno kao ubistvo iz časti. Ovo je neznatno smanjenje u odnosu na 2018. Često se ubistva ne prijavljuju, a počinitelji prolaze nekažnjeno.

U maju 2019. godine novinarka Mena Mangal ubijena je u Kabulu nekoliko dana nakon što se razvela od muža koji je zlostavljao.
U maju 2019. godine novinarka Mena Mangal ubijena je u Kabulu nekoliko dana nakon što se razvela od muža koji je zlostavljao.

U maju 2019. godine novinarka Mena Mangal ubijena je u glavnom gradu Kabulu, samo nekoliko dana nakon što se razvela od muža koji je zlostavljao.

2017. godine 18-godišnjakinja u istočnoj provinciji Nuristan koju je porodica prisilila da se uda za muškarca protiv njene volje pobjegla je sa svojim dečkom.

Oružana grupa provalila je u policijsku stanicu gdje je par potražio utočište i ubili ih.

U oktobru 2015. godine 19-godišnju Rokhsanu kamenovali su do smrti talibanski militanti u centralnoj provinciji Ghor, nakon što je optužena za seks prije braka.

U novembru 2015. godine 26-godišnja Afganistanka preminula je od zadobijenih povreda nakon javnog šibanja, takođe na Ghoru. Optužena je da je pobjegla od kuće.

A u augustu 2016. godine, također u provinciji Ghor, mladić i djevojka proglašeni krivima za seks izvan braka javno su išibani.

Preljuba je posljednjih godina također rezultirala kamenovanjem žena u nekoliko slučajeva u područjima koja su pod kontrolom talibana.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG