Dostupni linkovi

Vučić: Štitio sam našeg fudbalera, nisam se mešao u unutrašnje stvari SAD


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da se, uoči predsedničkih izbora u Sjedinjenim Državama, ne stavlja otvoreno ni na jednu poltičku stranu u toj zemlji.

"Što se tiče Donalda Trampa (Trump) i Džoa Bajdena (Joe Biden) predsedničkog kandidata Demoratske stranke, Bajdena bolje poznajem nego Trampa. Sa Bajednom sam tri ili četiri puta razgovarao, ugostio ga u Beogradu, a šta bi bilo bolje za Srbiju mogu o tome da pričam, ali uvek izbegnem. Ako ste zaključili da je to Tramp, ja neću da vam negiram takve stvari", rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara u Nišu.

Na konstataciju novinara da se čini da se otvoreno stavlja na stranu aktuelnog predsednika SAD i republikanskog kandidata na novembarskim izborima za drugi mandat, Vučić je odgovorio da mu se to prigovaralo i ranije kada se, kako je rekao, uopšte nije izjašnjavao osim što je učestvovao na nekom skupu koji je organizovao jedan drugi predsednički kandidat.

"Nikada se ne mešam u tuđe unutrašnje odnose i poslove, ali sam imao potrebu ne samo da zaštitim našeg fudbalera već pravo na rad čoveka koji ništa nikome nije skrivio.

Vučić je prethodno rekao da je iznenađen odlukom Los Anđeles Galaksija (LA Galaxy) da uruči otkaz fudbaleru Aleksandru Kataiju, nakon rasističkih uvreda koje je njegova supruga uputila na račun demonstranata u SAD, posle smrti Afroamerikanca Džordža Flojda.

"Pa, čekajte, oni su našem fudbaleru dali otkaz zato što je njegova žena rekla nešto što se njima nije svidelo? Kakve veze njegova žena ima sa tim kako on šutira loptu? To vam samo govori o hajci i harangi koja se vodi protiv onih koji na bilo koji način podržavaju predsednika Amerike,", rekao je Vučić na televiziji Pančevo u nedelju 7. juna, prenela je Nova.rs.

Predsednik Srbije je u Nišu poručio da ne misli da je vrhunac demokratije otpustiti fudbalera ne zato što ne igra dobro već zbog toga "šta njegova žena piše negde".

"Ako je njegova žena počinila krivično delo gonite je, pa je osudite. Ako to nije slučaj, na osnovu čega sklanjate njenog muža", naveo je Vučić, koji je Nišu prisustvovao otvaranju Naučno-tehnološkog parka (NTP) i obišao radove na izgradnji fabrike "Xingyu Automotive Lighting Systems d.o.o."

Fudbalski klub LA Galaksi i fudbaler tog kluba poreklom iz Srbije, Aleksandar Katai, prekinuli su saradnju 5. juna. Fudbalski klub je prethodno osudio niz rasističkih objava na društvenim mrežama od strane supruge Aleksandra Kataia i zatražio da ti komentari smesta budu uklonjeni.

XS
SM
MD
LG