Dostupni linkovi

Vučić pozvao Trampa u Beograd i zatražio pomoć oko Kosova


Aleksandar Vučić

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je predsjedniku SAD Donaldu Trampu rođendan i pozvao ga da posjeti Srbiju, što nije učinio nijedan njegov prethodnik skoro četiri decenije.

"Vašom posetom potvrdili biste da je želja za jačim i bogatijim srpsko-američkim vezama obostrana, što bi građani Srbije znali da poštuju i cene", naveo je Vučić u čestitki.

U nastojanju da se odnosi Srbije i SAD vrate na nivo istinskog partnerstva, Vučić ističe da ga ohrabruje činjenica da Tramp posvećuje pažnju dešavanjima na Balkanu i da je nekoliko puta istakao spremnost da pomogne u dijalogu Beograda i Prištine.

"Kao što i sami znate, kroz problem Kosova i Metohije ukrštaju se prava i interesi ne samo Beograda i Prištine, već i različitih međunarodnih činilaca, čime postaje i izvor beskrajnih političkih manipulacija i nestabilnosti", naveo je Vučić.

Vučić dodaje da svi građani Srbije znaju da SAD imaju poseban odnos prema Kosovu, smatrajući ga za nezavisnu državu, koju su uvijek podržavali i pomagali, posebno kroz djelovanje bivše administracije prjedsednika Bila Klintona.

"Prateći Vaš energičan rad, poštujući hrabrost ideja i otvorenost za različit, ponekad i neočekivan pristup u rešavanju problema, uveren sam da biste Vi vodili drugačiju politiku po tom pitanju", istakao je Vučić.

On je naglasio da upravo zato želi da zamoli Trampa i da utiče na Prištinu da ukine štetne takse na robu proizvedenu u centralnoj Srbiji, kako bi dijalog, s ciljem pronalaženja kompromisnog, obostrano prihvatljivog rješenja mogao da bude nastavljen.

XS
SM
MD
LG