Dostupni linkovi

Nemački izvoz u aprilu pao za skoro četvrtinu 


Protest protiv rasizma, Frankfurt, 3 juni 2020.
Protest protiv rasizma, Frankfurt, 3 juni 2020.

Nemački izvoz opao je u aprilu za skoro četvrtinu u poređenju sa martom mesecom pod uticajem pandemije korona virusa zbog čega su zemlje koje kupuju nemačku robu smanjile potražnju, pokazali su danas podaci Saveznog zavoda za statistiku, javlja AP.

Podaci zavoda za statistiku stigli su posle podataka iz aprila o padu tražnje i industrijske proizvodnje u najjačoj evropskoj ekonomiji, kada su najavljena očekivanja velikog ekonomskog pada u drugom kvartalu.

Izvoz je u aprilu pao za 24 odsto posle pada od 11,7 odsto u martu, mesecu kada su evropske zemlje, uključujući Nemačku, počele da se zatvaraju.

Godišnje gledano, izvoz je u aprilu pao za 31,1 odsto, što je najveći pad od 1950. godine.

Najviše je opao izvoz u Francusku (48,3 odsto), Italiju (40,1 odsto) i SAD (35,8 odsto), dok je izvoz u Kinu manji za samo 12,6 odsto.

Nemački uvoz je u aprilu manji 16,5 odsto u poređenju sa prethodnim mesecem kada je pad bio pet odsto.

Zatvaranje Nemačke bilo je manje ozbiljno u odnosu na Italiju, Španiju i Francusku, i fabrike nisu prestajale da rade, ali kompanije su u velikoj meri zaustavile proizvodnju u nekim oblastima i lanci snabdevanja su bili poremećeni.

Nemačka je 20. aprila počela da ublažava ograničenja za građane i od tada se proces ubrzao, međutim, nemačka ekonomija je ušla u recesiju u prvom kvartalu, kada je pala za 2,2 odsto, a očekuje se da će se produbiti u tekućem kvartalu.

XS
SM
MD
LG