Dostupni linkovi

Nemačka će izgubiti skoro 100 milijardi evra prihoda od poreza


Protest u Berlinu protiv restriktivnih mera zbog pandemije korona virusa, 8. maj 2020. godine.
Protest u Berlinu protiv restriktivnih mera zbog pandemije korona virusa, 8. maj 2020. godine.

Nemačka će, zbog pandemije korona virusa, imati gotovo 100 milijardi evra manje prihoda od poreza, procenio je danas ministar finansija Olaf Šolc.

"U poređenju sa procenom iz oktobra, prihodi od poreza biće za 98,6 milijardi evra manji od očekivanih", istakli su u saopštenju stručnjaci ministarstva finansija i precizirali da će savezna država imati manje 44 milijardi evra, pojedinačne države 35 milijardi evra, a opštine 15,6 milijardi evra.

BLOG o korona virus

Prema novoj proceni, ukupni prihodi od poreza u 2020. godini biće 717,8 milijardi evra u odnosu na 799,3 milijardi evra prošle godine.

Nemačka će ove godine imati prvi put od finansijske krize 2009. manje prihode od poreza, ali se očekuje da će oni biti povećani naredne godine.

Vlada u Berlinu suspendovala je ograničenje na javni dug i planira 156 milijardi evra novih zajmova, a sve u cilju podrške privredi u doba krize.

Nemačka vlada predviđa da će u ovoj godini biti istorijska recesija od 6,3 odsto, zbog uvođenja restriktivnih mera u borbi protiv korona virusa.

Nemačka je sa popuštanjem restriktivnih mera započela 20. aprila, mesec dana nakon uvođenja.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je juče rekla da se ne planira povećanje poreza kako bi se ublažila kriza, ali d ne može da predvidi budućnost.

Ona je istakla i da Nemačka treba da pomogne drugim evropskim zemljama, jer, kao izvozno orijentisana država, ima interes da ekonomije ostalih partnera ojačaju.

U Nemačkoj je do sada registrovano skoro 175 hiljada obolelih od korona virusa i osam hiljada umrlih.

XS
SM
MD
LG