Dostupni linkovi

Severna Koreja najavljuje prekid komunikacije sa Seulom 


Seul, fotoarhiv
Seul, fotoarhiv

Severna Koreja saopštila je da će prekinuti sve kanale komunikacije sa Južnom Korejom danas u podne jer nije uspela da spreči slanje letaka protiv Pjongjanga u Severnu Koreju, javlja AP.

Severnokorejsko upozorenje usledilo je pošto su odnosi dve Koreje zaoštreni usled dužeg zastoja u nuklearnoj diplomatiji Pjongjanga i Vašingtona.

Neki stručnjaci kažu da Severna Koreja možda namerno stvara tenzije kako bi podstakla unutrašnje jedinstvo ili pokrenula veću provokaciju suočavajući se sa pritiskom zbog sankcija predvođenih SAD-om.

Severno Korejska novinska agencija KCNA prenela je da će sve komunikacijske linije biti prekinute u podne.

Navedeno je da će to biti "prvi korak odlučnosti da se potpuno prekinu svi kontakti sa Južnom Korejom".

Odluku će doneti sestra vođe Kim Džong Una, Jo Džong i bivši šef vojno-obaveštajne agencije Kim Džong Čol, za kojeg Seul veruje da je stajao iza dva napada 2010. godine u kojima je ubijeno 50 Južnokorejaca.

Konzervativni aktivisti Južne Koreje, uključujući severnokorejske branioce koji žive na Jugu, godinama lete ogromnim balonima u Severnu Koreju, i nose letke koji kritikuju Kim Džong Una zbog nuklearnih ambicija i kršenja ljudskih prava.

Prošle nedelje Pjongjang je zapretio da će ukinuti Kancelariju za vezu dve Koreje i vojni sporazum o ublažavanju tenzija.

Severna Koreja je saopštila da su aktivnosti slanja letaka prekršile niz mirovnih sporazuma Pjongjanga i Seula, posebno Deklaraciju iz Panmundžona, potpisanu u aprilu 2018. godine, koja je imala za cilj da smanji tenzije.

Dve Koreje imaju nekoliko telefonskih i faks linija, od kojih je jedna između Kim Džong Una i južnokorejskog predsednika Mun Džae ina, koja je uspostavljena posle samita 2018. godine, ali ih lideri nikada nisu javno koristili.

Običnim građanima je zabranjeno da komuniciraju telefonom ili preko elektronskih poruka.

Zvaničnici dve Koreje obično razmenjuju kratke poruke dva puta dnevno preko kanala nižeg nivoa kako bi proverili da li rade normalno, čak i ako nema većih problema između njihovih vlada.

Kad su zvaničnici Južne Koreje u utorak ujutro preko najmanje četiri kanala kontaktirali Severnu Koreju, Severna Koreja nije odgovorila, saopštila je južnokorejska vlada.

Nije prvi put da Severna Koreja preti da će prekinuti kanale.

Ranije Severna Koreja nije odgovarala na južnokorejske telefonske pozive ili faks poruke duže vreme pre nego što je kasnije obnovila te komunikacione kanale kada su se neprijateljstva ublažila.

XS
SM
MD
LG