Dostupni linkovi

Stoltenberg pozdravio američko vojno angažovanje u Alijansi


Generalni sekretar Nato Jens Stoltenberg pozdravio je danas povećanje vojnog angažovanja SAD u okviru Alijanse i odbio je da komentariše izveštaje o planu smanjenja američkih vojnih snaga stacioniranih u Nemačkoj.

"Ne želim da komentarišem curenja informacija ili spekulacije medija. Ono što mogu da kažem je da smo stalno u konsultacijama sa SAD i drugim saveznicima o položaju i prisustvu njihovih ; snaga u Evropi", rekao je Stoltenmberg na konferenciji za novinare.

On je zatim preko Tvitera napisao da je razgovarao sa predsednikom SAD Donaldom Trampom o važnosti "očuvanja snage NATO-a".

Američki dnevnik Vol strit džornal javio je u petak, pozivajući se na neimenovane vladine izvore u Vašingtonu, da je predsednik Tramp naredio Pentagonu da smanji na 25.000 broj američkih vojnika stacioniranih u Nemačkoj, što je redukcija od 9.500 vojnika.

Nemački šef diplomatije Hajko Mas je rekao posle da je to težak udarac za nemačko-američke odnose i potencijalni rizik za bezbednost. Poljski premijer Mateuš Moravjecki je juče rekao da se nada da će deo američkih vojnika koji se povlače iz Nemačke biti preseljeni u Poljsku.

"Poslednjih godina konstatovali smo novi porast američkog prisustva u Evropi, i ne radi se samo u Nemačkoj. SAD su rasporedile novu američku brigadu u Evropi i preuzele su vođstvo taktičkog grupisanja NATO u Poljskoj", rekao je Stoltenberg.

On je ukazao na veću rotaciju američkog vojnog prisustva u baltičkim zemljama i na pomorsko prisustvo u španskoj bazi Rota. On je takođe istakao američke vojne investicije u manevrima u Evropi.

"NATO je jedino mesto koje svakodnevno okuplja Evropu i Severnu Ameriku. Ono što nam je potrebno je politička volja da koristimo NATO da odluči i ako treba da deluje u prilog naše zajedničke bezbenosti", rekao je Stoltenberg.

XS
SM
MD
LG