Dostupni linkovi

Ministarstvo pravde Srbije: Doživotni zatvor suprotan Statutu suda u Hagu


Haški Tribunal
Haški Tribunal

Pomoćnik ministra pravde Srbije Čedomir Backović izjavio je na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija da je Tribunal u Hagu doživotne kazne zatvora izricao “suprotno svom Statutu” koji, kako je naveo, “propisuje da Pretresno veće prilikom određivanja zatvorskih kazni treba da ima u vidu opštu praksu izricanja takvih kazni u sudovima bivše Jugoslavije“.

Backović je na sednici, na kojoj je razmatran redovni šestomesečni Izveštaj o radu Mehanizma za međunarodne krivične sudove u Hagu, rekao da su „kazne doživotnog zatvora za pet državljana Srbije izrečene mimo osnivačkog akta Tribunala i da su rezultirale dalekosežnim posledicama, da je bilo onih koji su u toku izdržavanja kazne preminuli i da je time potreba da se ta pravna besmislica razreši još izraženija“, prenelo je Ministarstvo pravde Srbije.

Backović je na sednici rekao i da se „od porodice (haškog osuđenika) Ratka Mladića kriju službeni izveštaji o njegovom zdravstvenom stanju“.

On je naveo da je Mladić, koji je 2017. godine osuđen na doživotni zatvor zbog genocida i ratnih zločina tokom rata u Bosni i Hercegovini, „bio podvrgnut operaciji u uslovima pandemije i pored preporuke holandskih vlasti da se ne vrše medicinski zahvati koji nisu hitni“.

Backović je, kako prenosi Ministarstvo pravde Srbije, naveo „da se ne poštuje odluka Žalbenog veća da se informacije o zdravstvenom stanju Mladića dostavljaju njegovom medicinskom timu jednom nedeljno i da za takvo ponašanje nema nikakvih sankcija“.

Pomoćnik ministra pravde je rekao i da „još nema odgovora na inicijativu Srbije da njeni državljani kazne izrečene pred Tribunalom izdržavaju u svojoj zemlji i da se ne sme dozvoliti da ovo pitanje ostane nerešeno pre završetka mandata Mehanizma“.

Backović je rekao da je Srbija „spremna da preuzme obavezu i odgovornost za izvršenje zatvorskih kazni izrečenih državljanima Srbije i prihvati međunarodni nadzor u vezi sa tim“.

XS
SM
MD
LG